Økte priser på stål og frakt
Det ble til sammen solgt 4503 anleggsmaskiner i fjor mot 4188 i 2020, melder Maskingrossisternes Forening (MGF)

Økte priser på stål og frakt

Salget av anleggsmaskiner økte med åtte prosent i 2021 sammenlignet med året før, viser tall fra Maskingrossisternes Forening (MGF).  De forventer videre vekst i år til tross for at det allerede er varslet økte priser på stål og frakt.

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: MGF

– Nå som vi globalt går inn i en post covid-periode med vekst har vi noen bekymringer knyttet til økte leveransetider og priser, sier MGF-direktør Tone Lindborg Grøstad. 

MGF gir hvert kvartal ut statistikk over medlemmenes salg av maskiner og utstyr i kategorien anleggsteknologi, kompressor, gaffeltruck og trebearbeiding. Det ble til sammen solgt 4503 anleggsmaskiner i fjor mot 4188 i 2020. Mest salg var det på hjullastere som kunne skilte med en økning på 17 prosent. Gravemaskiner og minigravere økte med seks prosent. 

 

Ved inngangen til 2022 var det solgt hundre nullutslippsmaskiner. MGF- medlemmene har etterspurt flere erfaringstall med disse maskinene. Statistikken vil imidlertid ikke vise om det dreier seg om batteri, kabel eller kombinasjonen batteri/kabel, men kun ett samlet antall for nullutslipp.  

–Alle maskiner fra MGF medlemmer er godkjent for bruk med HVO og vi rapporterer derfor ikke fossilfrie alternativer, heter det i pressemeldingen.