Nytt samarbeid: Fra fyllmasser til landskapsstein

Nytt samarbeid: Fra fyllmasser til landskapsstein

Det er mer enn nok granitt i Norge, men dessverre blir alt for lite av den utnyttet til norske uteromsprosjekter. Nå skal blokkprodusenten Lundhs og natursteinsleverandøren Beer Sten samarbeide om å bruke overskudd fra steinbrudd til landskapsstein i stedet for å bli fyllmasse.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Mette Randem og Morten Rakke

Lundhs i Larvik er Nord-Europas største produksjon av steinblokker, mens Beer Sten i Fredrikstad er Norges eldste leverandør av naturstein. Nå skal de samarbeide om å få utnyttet mer norsk stein i norske utemiljøer.

Larvikitt er en type granitt som er etterspurt over hele verden, og salget av den norske nasjonalbergarten går i dag i hovedsak til premiumproduksjon i utlandet. Kun 8 % av det totale steinuttaket i Larvik går imidlertid gjennom dette nåløyet.

Les også: Vil lage ny steinalder i Norge

Utnytter ikke alle ressursene

Hva skjer så med resten? Mesteparten blir brukt til bygging av veier, kystsikring, murblokker og pukk.

– Det er fortsatt et stykke til vi har nådd ambisjonen om 100 % utnyttelse av ressursene i alle brudd. På bakgrunn av dette ligger det et stort potensial for landskapsstein fra Beer & Lundhs, og vi gleder oss til et samarbeid for å realisere dette, sier Thor-Anders Lundh  Håkestad daglig leder i Lundhs AS.

De to firmaene skal i samarbeid håndplukke steinblokker fra fem ulike brudd til prosjekter for gater, torg og byrom.

Til dette flotte uteanlegget i Larvik er det brukt larvikitt.

Lundhs vil være ansvar for at råvaren er tilgjengelige riktig format og kvalitet, mens Beer Sten vil være ansvarlig for rådgivning og salg til det norske og utenlandske markedet for stein til utomhus. Produksjonen vil foregå der det er mest hensiktsmessig. Prosjektenes størrelse, kompleksitet og prinsipper for bærekraft avgjør hvor man produserer. Beer Sten har allerede god dialog med flere norske produsenter i forhold til produksjon i Norge.

Har ansvar for bærekraft

– Det er vårt ansvar å gjøre det vi kan for å bidra med konkrete tiltak for en bærekraftig utvikling i Norge og verden. Forbruket må ned og ressurser må utnyttes bedre. Vi skal være et trygt valg og gi råd om gjenbruk, samt redusert og smartere produksjon i bedre kvalitet. Vi ser også at landskapsstein fra Beer & Lundhs vil kunne fylle et tomrom i markedet og gi langt større valgmuligheter for kundene, sier Monica Sander, daglig leder  i Beer Sten AS.

Gjennom samarbeidet skal man synliggjøre det mangfold av bruksområder larvikittet har i små og store prosjekter overfor landskapsarkitekter, byggherrer og anleggsgartnere. Det produserer i Larvik i dag ulike produkter i larvikitt, men etterspørselen øker.

Steinprøver i larvikitt.

– Larvikitt er Norges nasjonalbergart, og den burde i mange sammenhenger være et naturlig valg for norske landskapsarkitekter og byggherrer. Vårt samarbeid med Beer Sten gjør at vi nå kan tilby en unik pakke med vakker norsk stein, samt rådgivning og oppfølging i det norske markedet, sier salgsdirektør Jørn Østby i Lundhs.