Nyhet: Elektrisk, fjernstyrt kantklipper

Nyhet: Elektrisk, fjernstyrt kantklipper

Likte du å kjøre fjernstyrt bil da du var barn? Nå kan du få den samme opplevelsen, med den elektriske, fjernstyrte klipperen Raymo.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

– Dette er en perfekt klipper for små områder, og du klipper langt raskere enn med en sitteklipper. Fordelen er også at den har firehjulstrekk og kan klippe i skråninger helt opp til 35 prosent helling eller brattere, og den kommer helt inntil trær, sier Geir Bentestuen i Faunus Maskiner AS, som er importør og forhandler av Raymo fjernstyrt klipper.

Maskinen styres enkelt ved hjelp av denne fjernkontrollen.

Dette er en klipper for proffmarkedet, og leveres med batteri eller som ladbar hybrid. Det er imidlertid den rendyrkede el-klipperen som er mest populær blant kundene. Den bråker lite, er billig i drift og tilfredsstiller de stadig strengere kravene til utslipp som stadig flere kommuner innfører.

4-6 timer på ett batteri

– Kapasiteten på batteriet gjør at du kan klippe i 4-6 timer. Kjøper du med et ekstra batteri, er du godt dekket for en hel arbeidsdag, sier Bentestuen.

Det er veldig enkelt å bytte batteriet, det tar bare et par minutter, så er du i gang igjen.

I denne videofilmen kan du se Raymo-klipperen i aksjon

Det er flere fordeler med å bruke en fjernstyrt klipper når du skal klippe kanter og andre områder der det ikke er hensiktsmessig å installere robotklipper. For eksempel i midtrabatter langs vei, bratte skråninger eller rundt og imellom busker vil denne klipperen være perfekt.

Det mest åpenbare fordelen er at totalvekten blir langt lavere enn for en sitteklipper, i og med at den slipper å drasse med seg personen som sitter oppå. Totalvekten er 260 kilo.

LES OGSÅ: Ny dom kan gi trær bedre vern i nabokrangler

Kommer til under busker

Den fjernstyrte klippepadden er også veldig lav, kun 51 cm høy, og kommer lett inntil trær og under busker sånn at du slipper å bruke andre redskaper for å ta det som står igjen i kantene.

Klippebredden på Raymo er 104 cm, og det er tre separate el-motorer som driver knivene. Hver motor har egne brytepinner på knivene slik at man har sikret seg mot brudd/skader på kniv og motor. I og med at det er bioklipp så slipper du også å rake.

– Det går langt fortere å klippe med en Raymo enn med en sitteklipper, og det er veldig lettvint å kjøre den opp og ned på en tilhenger, sier Bentestuen.

Han har fått mange henvendelser om den tsjekkiske klipperen som er en verdensnyhet. Blant kundene er kommuner og andre offentlige etater, samt anleggsgartnere som drifter store anlegg. Blant annet har Anleggsgartnermester Løvaas i Bergen kjøpt en Raymo som de bruker i Nygårdsparken.

– Leveringstiden er kort, vi har stort sett alltid en klipper på lager. Du kan bestille direkte via oss eller en av våre forhandlere.

Bentestuen forteller også at Viken fylkeskommune har kjøpt inn en Raymo elektrisk klipper til utlån til kommuner som ønsker å teste maskinen før de eventuelt kjøper. Dette fossilfrie prosjektet har Gabriel Wergeland Krog ansvar for.