Ny trend: Stjeler GPS-utstyr fra gravemaskiner

Ny trend: Stjeler GPS-utstyr fra gravemaskiner

Flere bedrifter i Drammens-området ble nylig frastjålet dyrt GPS-utstyr som var montert i gravemaskiner. Politiet mener dette er en ny tyveri-trend.

Tekst: Bjørnhild FjeldFoto/Illustrasjon: Tore Fjeld

Moderne gravemaskiner bruker avansert GPS-utstyr til å måle og beregne høyder og avstander, i stedet for å bruke kikkerter og utregninger. De siste årene er slikt utstyr blitt ettertraktet blant tyver som åpenbart vet hva de er ute etter.

Verdi: 350 000 kroner

Entreprenøren SO Transport AS ble i begynnelsen av april frastjålet GPS-utstyr til en verdi på 350 000 kroner.

– Det må ha skjedd i løpet av helgen og det er utrolig frekt. Jeg oppdaget det da jeg kom på jobb mandag morgen. Det er dyrt utstyr, og uten det kan vi ikke gjøre jobben vi er satt til, sier daglig leder i S O Transport AS, Sveinung Opsal, til Drammens Tidende.

Anlegget på Tranby i Lier er låst og inngjerdet, men de som vil, klarer å komme seg inn. Utstyret veier heller ikke  mye, slik at det er enkelt å komme seg av gårde etter at tyveriet er utført.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg mot utstyrstyveri

Samme tyveribande?

I tillegg til tyveriet på Tranby har politiet fått melding om at tyvene har vært på ferde på Gullaug i samme kommune, og i Kongsberg. Alt dette i løpet av én helg. Politiet tror derfor det er en sammenheng.

De siste par årene er det meldt om lignende tyverier fra flere steder i landet. Blant annet ble det stjålet GPS-utstyr fra gravemaskiner på Frogner i Sørum i desember i fjor, til en antatt verdi på 1,6 millioner kroner. I 2018 var det et tyveriraid i Troms.

Sveinung Opsal sier til Drammens Tidende at slike tyverier er en snakkis i bransjen, akkurat som dieseltyverier. Mange ønsker seg derfor en sporing av noe slag på utstyret.