Ny anleggsgartnerutdanning i Oslo og Bergen

Ny anleggsgartnerutdanning i Oslo og Bergen

Det er mange år siden det sist var egen anleggsgartnerlinje i Osloskolen, men nå er det spennende ting på gang. Neste år er målet å starte VG2-klasse på Stovner videregående skole. Og i Bergen jubler bransjen for VG2-tilbud på Stend vgs.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Rekruttering av nye anleggsgartnerlærlinger er en stor utfordring for bransjen, og spesielt i Oslo trengs mange flinke anleggsgartnere til å lage alle de flotte uteområdene som er planlagt ulike steder i byen.

1 år skole – 3 år lærling

Oslo-guttene Benjamin Biller og Simen Nilsen gikk i høst ut i lære i anleggsgartnerfaget, etter å ha gått VG1 Bygg og anleggsteknikk. Det innebærer at de får en læretid på 3 år.

– Jeg er veldig interessert i planter, så anleggsgartner hørtes spennende ut, sier Benjamin, som har læreplass hos bedriften Tranby AS.

Simen på sin side visste ikke så mye om planter på forhånd, men nå de første ukene som lærling hos Braathen Landskapsentreprenør AS har han lært mye.

Benjamin Biller (18) og Simen Nilsen (17) er to av de nye anleggsgartnerlærlingene fra Osloskolen.

Samfunnskontrakt med bransjen

Ved Stovner videregående skole jobber de målrettet for å rekruttere flere elever til anleggsgartnerfaget. I 2019 etablerte skolen en såkalt samfunnskontrakt i samarbeid med 11 anleggsgartnerbedrifter, som innebærer at elevene er garantert læreplass såfremt de har bestått skolen.

– Opprinnelig var planen å opprette en klasse for VG2 anleggsgartner allerede i høst, men dessverre ble det ikke nok elever som valgte å søke på denne linjen, forteller Bjarne Asgrimplass, avdelingsleder for Utdanningsprogram for Bygg- og anleggsfag ved Stovner videregående skole. Han er forøvrig faglært anleggsgartner selv, og har tidligere undervist i anleggsgartnerfaget.

Du kan lese mer om Oslos første anleggsgartner-lærlinger i tidsskriftet Utemiljø nr 6 2020. 

Er du ikke abonnent? Bestill et gratis prøveabonnement på tidsskriftet Utemiljø og få neste utgave sendt hjem i posten – uten forpliktelser. 

Jubel i Bergen

Også i brosteinsbyen Bergen jobbes det målrettet med å sikre at flere ungdommer velger en fremtid som anleggsgartnere. På Stend videregående skole i Fana er det fra dette året tilbud om VG2 anleggsgartnerfag med 12 elever på plass.

Nylig åpnet en nybygget hall forbeholdt anleggsgartnerlærlingene på skolen, som skal brukes i undervisningen. Les mer om dette hos NAML-nytt.