Norges nordligste takhage?

Norges nordligste takhage?

Takhage i Bodø, det må vel være toppen av optimisme? Anleggsgartnermester Svein Erik Johansen AS har nylig laget to flotte hager med en spektakulær utsikt.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Utemiljøs redaktør og fotograf besøkte Bodø i juni, og fikk en flott omvisning på taket til bolig- og næringsprosjektet Bodø 360, som ligger midt sentrum. Fem etasjer over bakken har de laget to uteområder med beplantninger, utemøbler og treningsapparater.

LUFTIG: Anleggsgartnermester Svein Erik Johansen tok med Utemiljø på en hyggelig tur rundt i Bodø.

Kostet 3 millioner

Det er anleggsgartnermester Svein Erik Johansen som har utført dette prosjektet, som hadde et budsjett på rundt 3 millioner kroner.

– Det blåser mye i Bodø, så beplantningen må ta hensyn til det, sier Johansen, som synes det er artig å ha fått lage byens høyeste hage.

I de store, spesialdesignede plantekassene er det plantet alt fra markdekkende sedum til plomme- og epletrær. Anleggsgartneren er spent på om det går bra.

Les også: Kan få grønne tak tilsvarende 2000 fotballbaner 

ORGANISKE FORMER: I de spesiallagde plantekassene i cortenstål er det plantet blant annet sedum, prydgress og et epletre.

Planter for høyden

Alle plantene skal være herdige til klimasone H6/H7, og tåle både sjøsprøyt og vind. Det er Mellbyes Planteskole som har levert mye av plantene, som for en stor del er E-planter. Det er som nevnt sedum og frukttrær, men også bærbusker, prydbusker og prydgress.

De nye takhagene skal fungere som uteområder for beboerne i bygget, og det er både sitteplasser og apparater for lek og trening i høyden. For å skjerme for vinden som Bodø by er godt kjent for, er det satt opp levegger i tre.

SKJERMET SITTEPLASS: Utemøblene i takhagen er fra Vestre, leveggene er spesiallaget i tre.

– Den største utfordringen har vært plassen på byggeplassen. Det har vært trangt å jobbe, og vi måtte planlegge godt for å få løftet på plass jord og andre materialer på taket, forteller Johansen.

I UTEMILJØ NR 5 KAN DU LESE MER OM TAKHAGEN I BODØ