Norges mest attraktive by
En gammel parkeringsplass  er takket være forslag fra Sandnes-barna blitt til en park alle aldersgrupper har glede av. (Foto: Sandnes kommune)

Norges mest attraktive by

Sandnes mottar 16. juni Attraktiv by-prisen 2022 for å ha utviklet et levende bysentrum med gode møteplasser for hele befolkningen.

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Flere

– Jeg er utrolig glad og stolt over at Sandnes nå kan smykke seg med den gjeve tittelen som Norges mest attraktive by, sier ordfører Stanley Wirak i Sandnes kommune

Sentrum stagnerte

Harstad, Bryne og Sandnes var i april finalister til Attraktiv by-prisen 2022. Valget falt på industri- og stasjonsbyen Sandnes for sitt ifølge juryen «fenomenale arbeid» med å utvikle sentrum gjennom mange år. Juryen  peker på at Sandnes gikk inn i oljealderen med kraftig befolkningsvekst over mange år. Utviklingen av bo-områdene var i stor grad bilbasert og førte til at sentrum stagnerte. 

OMVISNING I HAGENE OG MIDDAG I JUNGELEN 

  Sandnes har gjort flere grep som har bidratt til å snu utviklingen og skape et attraktivt sentrum som er identitetsskapende og drivende for byens utvikling, heter det blant annet i juryeringen.

 

Ordfører Stanley Wirak har all grunn til å være stolt – prisene drysser over Sandnes kommune.
(Foto: Tom Haga/Sandnes kommune)

Alle er velkomne

Fortetting og nybygg, nye byrom og oppgraderte gater, flere kulturinstitusjoner i sentrum og god bevaring av historiske bygg er blant elementene som hentes frem av juryen. Spesielt har Nye Ruten imponert dem – en gammel parkeringsplass som er omgjort til park med plass til alle, også de rusavhengige. – Kanskje det mest vellykkede offentlige byrommet vi noensinne har sett, heter det fra juryen.

STAVANGERS SMILEHULL 

Prisdryss over Sandnes

– Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, uttaler ordfører Stanley Wirak.  Han har hatt det travelt med å ta imot priser denne våren, Sandnes er nylig også blitt kåret til Årets trafikksikkerhetskommune og fått pris for sitt integreringsarbeid.

Om finalistene sier juryen at alle tre på hver sin måte har lykkes i å skape gode møteplasser som bidrar til byliv og inkludering.

Prisen blir delt ut 16. juni av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik.