Naboklager gjør at barn må spille fotball i mørket

Naboklager gjør at barn må spille fotball i mørket

Utbyggeren laget kunstgressbane uten å ha nødvendig byggetillatelse på plass, og nå må lyskasterne ved Hasle skole tas ned.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Årdal/Estate Media

Hasle skole i Bydel Grünerløkka har vært under oppussing i to år, men i sommer kunne de 550 elevene komme tilbake til en rehabilitert skole. Utførende entreprenør har vært HENT AS.

Søkte ikke byggetillatelse

Som en del av oppgraderingen er det blitt laget en ny kunstgressbane. Denne hadde imidlertid entreprenøren «glemt» å søke om byggetillatelse for, eller varsle naboene om, ifølge Plan- og bygningsetaten i Oslo

Naboene, derimot, hadde fått med seg at det ble bygget kunstgressbane utenfor husveggen. Rett før skolestart sist høst, sendte Sameiet Marienfryd en epost til PBE, der de uttrykte stor bekymring for den nye fotballbanen og ikke minst «de kolossale lysmastene» som er satt opp nokså nær boligene.

Det var nettstedet Estate Media som først omtalte saken.

«Disse mastene vil ikke bare flombelyse en bane, men et helt boligområde og kan utgjøre et betydelig miljøproblem hvis tenkt i bruk utover vanlig skoletid. Disse monstermastene og den nye store kunstgressbanen gjør oss usikre på hvilken bruk man har planlagt og hva denne bruken vil bety» skrev sameiet til PBE.

Lysene er for proffe

Resultatet ble i første omgang at banen ble stengt og forbudt å bruke hele høsten 2019. Lille julaften sendte plan og bygg et brev til HENT om at de gir midlertidig brukstillatelse for kunstgressbanen – unntatt belysningen.

«Søker hevder at kunstgressbanen og banebelysningen er en videreføring av tidligere bane, som er revet. Det er tilfellet for selve banedekket, men ikke for belysningen. Den nye belysningen gir et vesentlig sterkere lys enn det tidligere belysning gjorde», skriver plan- og bygningsetaten.

Entreprenøren HENT har argumentert for at lysmastene «følger standarden for en proff fotballbane», og at lysstyrken «kan reguleres og vil dimmes på kvelden alt ettersom ønsket bruksmønster». Men det var altså ikke ønsket fra verken PBE eller naboene med proff belysning på en bane for amatører, så HENT må pent plukke ned lyskasterne og erstatte dem med noen som ikke er tilpasset en proff fotballbane.

Går ut over barna

Og hvem blir skadelidende? De fotballspillende barna.

«Fem måneder etter at fotballbanen på Hasle skole skulle ha vært ferdigstilt, kan byggegjerdene endelig fjernes. Men lysene er det ennå ikke orden på, så etter skoletid er det stummende mørkt. Hasle/Ensjø har høyere andel barn og unge enn Oslo-snittet, og denne fotballbanen trenger vi!» skriver beboer Pia Bodahl i et Facebook-innlegg.

LES OGSÅ: Slo på lyset – reduserte kriminaliteten