TOK GREP: Bjørns Hage og Anlegg AS kuttet ut en rekke arbeidsoppgaver for å satse på kjernevirksomheten. – Vi har mer enn nok å gjøre. Faktisk har vi ingen nedetid, sier daglig leder Arve Bø.

– Nå satser vi på det vi kan best

Publisert

Forandring fryder hos den tretti år gamle anleggsgartnerbedriften på Nærbø i Rogland. For fire år siden bestemte de seg for å konsentrere seg om kjernevirksomheten og ikke «alt mulig annet».

 

 Det viste seg å være lurt. I fjor satte Bjørns Hage og Anlegg omsetningsrekord med 83 millioner.

 – Vi er stolte over å ha oppnådd en rekordomsetning i jubileumsåret vårt, til tross for utfordringer som dyrtid, sier daglig leder leder Arve Bø.

Hva skjedde?

– Enkelt forklart så bestemte vi oss tilbake i slutten av 2019 og 2020 for å fokusere på anleggsgartnerarbeid alene. Tidligere hadde vi drevet med alt mulig – med soping og kantslått på store driftskontrakter. Det tok kapasitet fra arbeidsfolket i høysesongen. Vi har nå så mye å gjøre på anleggsgartnersektoren at vi ikke har noe nedetid.

 Hva gjør dere på vinterstid?

– Om vinteren har vi mye beskjæring, og vinterdrift av gang og sykkel stier i regionen, i tillegg til flere borettslag og bedrifter. Vi er nok heldige som holder til i Rogaland hvor vintrene i stor grad er milde og mye av anleggsgartnerarbeidene våre kan gå gjennom hele året.

 Sterkere satsning på privatmarkedet

Arve Bø beskriver bedriften som en tradisjonell anleggsgartnervirksomhet.

PÅ HAGEMESSEN: I år besøkte Bjørns Hage for første gang hagemessen i Lillestrøm. – Alt i alt var det en kjempegod opplevelse med mange bra utstillerplasser og glade folk overalt. Sosialt var det også lurt å ta turen. Vi ble bedre kjent med de nyansatte og hadde det kjekt både faglig og sosialt. Du skal ikke se bort fra at vi er på plass igjen neste år også!

- Vår kjernevirksomhet er alt fra beskjæring av hekk i private hager til å bli med på store bygg- og anleggsprosjekter samt vedlikehold av grøntområder på barnehager, skoler, borettslag med mer.

Kundegruppen er kommuner, byggherrer, entreprenører, velforeninger og privatpersoner. Nå skal det satses sterkere på det private markedet.

– Vi synes det er kjekt og arbeidsoppgavene er varierte. Dessuten har vi i det siste fått tak i flere erfarne anleggsgartnere som har jobbet hovedsakelig med privatmarkedet.

Internasjonalt miljø, ingen sesongarbeidere

Bjørns Hage og Anlegg har 43 ansatte. I løpet av året vil de ha 45 i staben, hvorav fem kvinner. Arbeidsmiljøet er internasjonalt med nordmenn, tyskere, serbere, litauere og kinesere. Det er en god miks, mener Arve og forteller at de også har mangfold i alder og at de har flere lærlinger.

– Alle ansatte er godt etablerte med familie i Norge, vi har ikke sesongarbeidere.

Travle tider

I fjor investerte Bjørns Hage og Anleggsvirksomhet i en stor, fjernstyrt robotklipper. Med den kuttes utslipp samtidig som arbeidsdagen blir tryggere for de ansatte.

– Vi ser alltid etter gode, smarte og bærekraftige løsninger, erklærer Arve Bø.

Intervjuet nærmer seg slutten. Det er travle tider nå før sommerferien.

– Vi er som kjøkkenmontørene når det gjelder husbyggingen – kjøkkenet må på plass når det passer de andre. Vi kan ikke klargjøre utearealene før vi får klarsignal – og da må vi gjøre det!

Ser det ut til at dere klarer å slå fjorårets rekordomsetning i år?

– Ja, vi har budsjettert med 90 millioner i år og hittil ser det iallfall lovende ut. I 2025 har vi ambisjoner om å runde 100!