Nå er batteridrevet verktøy blitt bra nok for proffene

Nå er batteridrevet verktøy blitt bra nok for proffene

Mindre støy, ingen avgasser og stadig bedre driftstid – det er ingen tvil om at batteridrevne redskaper er kommet til park- og anleggsbransjen for å bli. Utfordreren Cramer skiller seg fra konkurrentene ved at de kun satser på batteri.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Tidligere har batteridrevne redskaper blitt betraktet som et supplement til bensindrevne – nå velger stadig flere i park- og anleggsbransjen å gå over til å bruke kun batteri.

– Det er fortsatt noen som er skeptiske til om batteriredskaper kan være gode nok til proffbruk, men etter å ha prøvd, blir de fleste overbevist, sier Øyvind Tangre, som er produktsjef i Berema, importør og distributør av blant annet Cramer og Honda i Norge.

LES OGSÅ: Nyhet i Norge – italienske minilastere fra Worky Quad

Satser alt på en linje

Firmaet Cramer er et 200 år gammelt tysk varemerke, men satsingen på batteridrevne hageredskaper er nyskapende. I motsetning til konkurrentene har de ikke parallelle linjer for batteri og bensin – de har kun batteridrevne produkter.

– Bortsett fra de aller kraftigste motorsagene for tømmerhuggere som jobber langt fra en stikkontakt, mener vi at batteriredskaper konkurrerer ut bensinredskaper til nesten alle formål, sier Tangre.

Med batteripakka bak på gresstrimmeren og ergonomiske håndtak, får du god arbeidsflyt, demonstrerer Øyvind Tangre.

Cramer har satset på to batteriserier – 82 volt for proffmarkedet og 40 volt for mindre hager. I 82V-serien er det 25 produkter – alt fra motorsager, via gressklippere til løvblåsere. Batteriene kan brukes om hverandre til alle produktene, slik at du ikke trenger å kjøpe egne batterier til produkter du bruker sjelden – det er bare å bytte fra et redskap til et annet.

– Utviklingen innen batteriteknologi går ekstremt fort. Mens det for ti år siden var vanskelig å finne batteriredskaper som hadde lang nok driftstid og kraftig nok effekt til at de funket for proffbrukere – er det nå mye å velge i som er bra, sier Tangre.

Ta batteriet på ryggen

For å drive de største og mest kraftkrevende produktene finnes ryggsekk- og hoftebelteløsninger for batteriene. På den måten kan du for eksempel få en kraftig løvblåser med en driftstid på 3 timer med et ryggsekkbatteri – og da er det vel uansett på tide å ta lunsj.

Se der – Utemiljøs redaktør kan også klippe hekken!

Med en hurtiglader kan du lade opp batteriet mens du har pause, eller du kan ha med deg reservebatterier slik at du kan jobbe hele dagen.

– Vi merker stor interesse fra de som jobber i offentlige parker og anlegg. Der kommer det stadig oftere krav om at redskapsparken skal være utslippsfri for å komme i betraktning i en anbudsprosess, sier Cramers produktsjef.

«Naturligvis» har Cramer også sin egen app, der du kan registrere alle redskapene firmaet ditt eier, og overvåke batteristatusen. Med andre ord kan sjefen enkelt se om det virkelig er sant at hekken ikke ble klippet ferdig fordi den ansatte «gikk tom for batteri».

LES OGSÅ: Her er verdens første elektriske flishugger

Økonomi og driftsutgifter

Og apropos sjefer – det å bruke penger på nytt verktøy er ikke alltid like populært. En av de absolutt største fordelene med batteridrevne redskaper er imidlertid at driftkostnadene er svært mye lavere enn for tilsvarende bensindrevne redskaper.

– Den største kostnaden er å kjøpe batteriene. De varer ikke evig, men de varer veldig lenge. Du kan regne med at et batteri varer like lenge som 1000 bensintanker i gjennomsnitt. Med ny teknologi blir batteriene også stadig bedre, sier Tangre.

På displayet ser du hvor mye «futt» det er igjen i batteriet – batteriparken kan også overvåkes med en app.