TROSSET ADVARSLER: Inger hørte ikke på sine foreldre og har drevet gartneriet i solskinn og regn i et kvart århundre.

– Krevende og tungt, men jeg elsker det!

Publisert Sist oppdatert

 Inger Frette er gartner og lærer. For henne er det en perfekt kombinasjon.

 Du merker formidlingsgleden med en gang du kommer inn på Kirkenær Gartneri, Inger Frette og Linn Andrea Olsen står smilende parate til å gi råd og tips om blomster og grønnsaker. Av og til er Ingers 80 år gamle mor der også. Det var hun og mannen som for snart 50 år siden startet hagesenter og gartneri på Kirkenær. I dag har Inger drevet det i 25 år. Det var langt fra noe press fra foreldrene om å overta driften – de advarte henne slik hun senere advarte sine barn. Kirkenær er et lite tettsted i en liten kommune i Kongsvingerregionen

– Mens vi venter på varmere værkan vi pynte i kassene med stemorsblomster som tåler, men ikke vokser, på sju kalde eller perleblomster og nelliker som takler en til to minusgrader, tipser Linn Andrea Olsen.

 Opp-og nedturer

Om Ingers barn hører på henne, vites ikke – Inger hørte ikke på sine foreldre. Nå har hun drevet gartneriet i solskinn og regn i et kvart århundre. Gode og dårlige år har det vært: i 2019 ga veksthuset tapt for blytung snølast og de siste årenes energikostnader har bydd på utfordringer for hagesenteret. Men det har også vært flere år med perfekt sommervær hvor kundene har strømmet til gartneriet for å gjøre det fint i hagene sine.

Tok tilleggsutdanning

 Inger Frette elsker jobben sin, men erkjenner at det er krevende å drive et hagesenter og at en gartner må tåle mange tunge løft. Det var en av grunnene til at hun tok en tilleggsutdanning i voksen alder. Hun gikk praktisk-pedagogisk utdanning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

– Man vet jo aldri hvor lenge kroppen tåler gartnerjobben, forklarer hun.

 Eiendom på åtte mål

I skoleåret underviser hun i naturbruk på Hvam videregående i Nes, men når våren melder sin ankomst, er hun så ofte hun kan på hagesenteret sitt. Der er frøpakkene og vårblomstene på plass sammen med «stæsj» og pynt til hagen. Ute titter stiklingene opp av jorda mellom stauder, trær og hekkeplanter på den åtte mål store eiendommen. Når sommeren kommer, gleder og frister hun kundene med en demonstrasjonshage.

 

Eiendommen er åtte mål stor og byr på mange muligheter for en gartner.

I mellomtiden holder hun kurs for gruesokningene. Forrige lørdag holdt hun kurs i å dyrke egne grønnsaker og ble glad og overrasket over hvor mange som kom. – Vi tok for oss forskjellige kålarter, urter og gulrøtter. Det aller viktigste er å bearbeide jorda slik at røttene får utvikle seg i litt godt blandet jord. Biostimultanter, altså  en vermikompost som stimulerer rotuviklingen er til god hjelp. Og så bør du variere litt hva du har i kassene dine, tipser Inger.

Neste lørdag holder hun kurs i hvordan man kan skape en blomstrende hage med egne snittblomster. – Håper mange kommer!

 Gartneren og læreren gleder seg.