Kjøkkenhager med fransk vri
ALMINNELIG HAGEKAR: Blogger, «greenfluencer» foredragsholder og hagebokforfatter Dennis Asbjørnsen beskriver seg selv som en alminnelig hagekar som elsker egendyrka økomat. (Foto: Spiselige hager).

Kjøkkenhager med fransk vri

– Å dyrke sin egen mat er supergøy og faktisk veldig enkelt å få til, sier kjøkkenhageekspert Dennis Asbjørnsen. – Når det ikke lenger er fare for frost kan du plante ut brokkoli, blomkål, grønnkål, sommerkål, urter, poteter og løkvekster!

Tekst: Eva Alnes Holte

Tomat, chili, paprika er derimot varmeglade planter som bør ha åtte til ti plussgrader døgnet rundt før utplanting, ifølge Asbjørnsen. I hans egen hage i Stavanger dyrker han opptil 60 forskjellige ulike spiselige vekster – alt fra frukt og bær til urter og grønnsaker. Hagen, som visstnok er helt gjennomsnittlig stor, har også plass til høner. Han og samboeren er selvforsynte store deler av året, sier han.

Fransk vri på kjøkkenhagen

– Du oppleve en stor glede og mestringsfølelse når du setter i gang med en potte, jord og noen frø. Dette kan alle som både bor med stor hage, balkong eller kun en liten krok få til. Velg deg et solrikt og lunt sted. Plantene er som oss, de vil ikke stå mørkt, skyggefullt og kaldt.

Og hvorfor ikke gjøre det ekstra pent i kjøkkenhagen? Asbjørnsen forteller at i de gamle, franske kjøkkenhagene plantet blomster sammen med nyttevekstene.

– Fordeler i tillegg til det estetiske kan være å holde skadedyr borte eller tiltrekke pollinerende insekter. Det blir liv i hagen! Når insektene først ankommer kjøkkenhagen vil de også pollinere nyttevekstene dine. Men husk – ha i bakhodet at at å dyrke svære ting tett inntil hverandre kan hemme veksten. Pass også på at enkelte grønnsaker som liker sollys bør få dette gjennom hele sesongen – altså ikke sette de sammen med noen blomster du vet får stort og høyt bladverk som lager skygger.

Planter i kjøkkenhagen:

• Blomkarse
• Solhatt
• Agurkurt
• Bergmynte i blomst
• Stemor
• Honningurt
• Hagesmørbukk