Kappror for bærekraft
Kvinnene bak One Ocean kommer til å ro i to timers skift 24 timer i døgnet.  Ferden går fra La Gomera på Kanariøyene til Antigua i Karibia.

Kappror for bærekraft

Sist søndag startet konkurransen om å ro raskest over Atlanteren – et 4800 kilometer langt kappløp. Ett av lagene består av fire kvinner som ror for å oppmuntre folk til å leve og handle mer bærekraftig. 

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: One Ocean

Båten heter One Ocean og er det eneste økologiske fartøyet i konkurransen. Poenget med å delta i en økologisk båt er å demonstrere hva som er mulig med bærekraftig design og produksjon.  

Vestre en av sponsorene 

Båten er laget av over 10 000 gjenvunne plastflasker og plantebasert epoksy, og den ble produsert ved hjelp av fornybar energi, opplyser en av sponsorene, utemøbelprodusenten Vestre

I tillegg er den utstyrt med solcellepaneler som produserer strøm til både avsaltingsmaskinen og navigasjonssystemene. Båten er døpt Vaquita etter en type nise som er kritisk utrydningstruet. 

 

Bakerst og fremover : Jen Cullom, Janette Potgieter, Emily Woodason som er landskapsarkitekt
og Erin Bastian. 

40 dagers ferd 

Vaquita er én av 35 båter som deltar i kappløpet, og båten er én av fem med kun kvinner på laget. De fire kvinnene kommer til å ro i totimers skift, 24 timer i døgnet i opptil 40 dager. Mannskapet ror uten forsterkninger – de har selv med all maten de trenger og alt utstyret som skal til for å vedlikeholde og reparere båten i opptil 55 dager til havs. Den åtte meter lange båten har to små lugarer i hver ende, hvor mannskapet kan sove. 

Vestre gir ti prosent av sitt årlige overskudd til globale initiativer som støtter opp om FNs bærekraftsmål.