Skole-NM på Hagemessen

Juryen roser vinnerlaget for å ha gjennomført oppgaven «med hjerte for detaljer».

Juryen falt for romantikken

Elevene ved Lena-Valle videregående skole vant årets skole-NM i anleggsgartnerfaget. Kåringen skjedde under helgens hagemesse på Lillestrøm.

Tekst og foto: Eva Alnes Holte

Lenge så det ut til at årets skole-NM skulle bli kansellert. Woldskills Norge, som pleier å arrangere Skole-NM i samarbeid med fylkeskommunene, avlyste arrangementet på grunn av usikkerhet rundt ny finansieringsordning. Da grep NAML – Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører – inn og sørget for å flytte gjennomføringen og kåringen til Hagemessen i Lillestrøm. Norske Hagedesignere tegnet temahager som elevene skulle bygge i messelokalet i løpet av tre dager.  

Gjev førstepremie

I premie fikk elevene på vinnerlaget fikk hver sine 30 studiepoeng til studiet Anleggsgartnertekniker av Norges grønne fagskole - Vea. Dette er en høyere yrkesfaglig utdanning for anleggsgartnere som ønsker en lederutdanning innen eget fagområde.  Studiet består av fire moduler á 30 studiepoeng – Vea gir altså bort en modul gratis i førstepremie.  

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun hadde æren av å utrope elevene ved Lena-Valle videregående skole til vinnerne av skole-NM.

Fem temahager

Surjordshage
Lettstelt hage

Temahagene i konkurransen var romantisk rosehage, surjordshage, pollinatorhage, fantasihage, lettstelt hage og hyttehage ved sjøen. Juryen skulle bedømme etter planlegging, gjennomføring/ løsninger, estetikk opp mot tegning, HMS og samarbeidsevne.

Elevene ved Lena- Valle videregående skole imponerte juryen: "Vinnerlaget har utmerket seg med en hage som gir et optisk design, og evnet å lure noen i juryen til å tro at hagen var større enn den var.  Elevene har vist god samarbeidsevne og god forståelse for opprinnelig plantegning. Arbeidet er utført i forhold til utlevert design, har tatt de endringer som har oppstått underveis, og løst dem på en kreativ og god måte. Studentene har vist gode planleggings- og gjennomføringsevner, og juryen er imponert over arbeidet de har lagt bak seg».

Pollinatorhage

– Vet om flere som trenger folk!

Fantasihage

 Juryen bestod av : Worldskills ved Nils Karjetta - NAML ved Stig Aslaksen - Norske Hagedesignere ved Kirsti Marie Hougen - Finn Schjøll alias Blomster-Finn, Kjersti Bergesen fra TV2s Tid for hjem og Tid for hage, Espen Skarphagen fra «Grøntpodden», bloggen «Skarpihagen» og ny dommer i Sommerhytten på TV2. 

Hyttehage
Kunnskapsministeren fikk en omvisning av prosjektleder Cecilie Svabø på Hagemessen.

Finn Schjøll ble nylig utrop av Årets ambassadør for norske blomster og planter - en pris som deles ut av Hagemessen i samarbeid med Opplysningskontoret for Blomster og Planter, Nyt Norge og Plantinor. - Prisen er til alle som elsker norske blomster, planter og grønnsaker, sa han og ga ros til elevene for alle temahagene. – Dere har gjort en fantastisk jobb, alle sammen, sa han og tilføyde: - Bare snakk med meg, jeg vet om flere som trenger folk!

NAMLs regionsleder Øst, Amund Berger, sier i en pressemelding at han er veldig glad for at det ble arrangert NM i anleggsgartnerfaget i år også.

 

Romantisk hage