Julelysene koster mindre enn du tror

Julelysene koster mindre enn du tror

Hvis du liker å dekorere huset ditt omtrent som det du ser på bildet, har du sikkert fått høre «Tenk på strømregningen». Men julelys bruker ikke så mye strøm som mange tror.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Shutterstock

Ja, strømmen er dyr. I 2018 opplevde nordmenn den høyeste desemberregningen for strøm siden 2010.

Men nei, det er ikke julelysene du skal være mest bekymret for. 3/4 av strømregningen går nemlig til oppvarming av hus og vann. Resten til belysning og bruk av diverse elektriske artikler.

Les også: Lyst på gratis kaffe? Bli abonnent på Utemiljø

Koster 25 kroner ekstra

De færreste har et julehus som på bildet. Med en mer normal utsmykning med fire lange LED-lenker, tre adventsstaker, to stjerner i vinduet og en snømann i hagen, vil julepynten kun koste deg 25 kroner ekstra i strøm i hele desember – og det er hvis den står på konstant! Du kan med andre ord la julepynten skinne hele desember uten å bekymre deg for strømregningen, melder strømleverandøren Ishavskraft i en pressemelding.

Dette er riktignok hvis du bruker moderne led-lys i julebelysningen. Med glødepærer kan desemberregningen bli på 650 kroner ekstra, med belysning som i eksempelet over. Og 650 kroner er jo faktisk en del penger.

Lavere pris i år

Avhengig av hvor man bor i landet skjer om lag 12 prosent av årsforbruket av strøm i desember. Selv om fjorårets strømpriser ga nordmenn den høyeste strømregning i desember på ni år, er det heldigvis langt mellom pristoppene i år. Det betyr at norske strømkunder trygt kan nyte godt av julebelysningen, uten at det påvirker julebudsjettet.

– Med en strømregning som inkluderer kraftpris, nettleie og avgifter kan vi forvente en kilowattpris på 1,1 kroner i år, som er en nedgang på rundt 10 prosent sammenlignet med i fjor, opplyser Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft.

For en gjennomsnittlig strømkunde med et årlig forbruk på 20 000 kWh, innebærer dette en desemberregning på cirka 2600 kroner, nesten 300 kroner mindre enn fjoråret.

Forøvrig er nordmenn helt i verdenstoppen når det gjelder privat strømforbruk, bare slått av Kuwait, ifølge Statistisk sentralbyrå.