Import-juletrær har med seg ubudne gjester

Import-juletrær har med seg ubudne gjester

I 2018 importerte vi nærmere 300 000 juletrær fra Danmark og Sverige. Disse kan i verste fall ha med seg småkryp som truer det norske økosystemet.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

De fleste vil helst ikke tenke på hva slags gjester de får inn i stua sammen med juletreet. I et vanlig juletre har oppimot 20 000 små skapninger funnet vinterbolig. Og det er ikke de samme krypene som bor i utenlandske juletrær, som i norske.

Nettstedet Forskning.no har intervjuet forskeren Frode Ødegaard ved NTNU om juletre-faunaen. Han frykter at småkryp som følger med importjuletrær, kan etablere seg i Norge og skade økosystemet.

Han antar at det er hundrevis av arter som importeres til Norge hvert år som nissene på juletrelasset.

– Dette kan utgjøre en risiko. Importtallet for juletrær er høyt, og det er umulig å vite hvilken art som slår seg til og hvor, sier Ødegård til Forskning.no.

De aller fleste fremmedartene vil ikke overleve i norsk klima, men noen kan komme inn i økosystemet og dominere. Det kan også komme inn egg fra skadedyr som er fryktet av skogbrukere, advarer forskeren.

Les også: Løvblåsere er farlige for insekter

De fleste velger norsk

Det tryggeste er med andre ord å gjøre som de fleste nordmenn: Velge et norsk juletre. Eller plast, som stadig flere gjør.

Norske juletrær er fortsatt mest populære, man regner med at over 1 million norske trær finner veien inn i norske julehjem. Mange blir hugget selv i egen skog, eller i norske juletreplantasjer.

Juletrehogst gir imidlertid ingen stor risiko for «avskoging» – i Norge finnes det over 3 milliarder grantrær!

God jul!