Ikke slipp inn bananflua

Ikke slipp inn bananflua

Tekst: Eva HolteBilde: Oslo Veggdyrkontroll

Bananflua holder i utgangspunktet til utendørs. Den er imidlertid så liten i størrelse at den sniker seg inn gjennom sprekker og luftekanaler. Den kan også komme med deg inn i huset ditt, for eksempel med noe frukt du har kjøpt eller om du tar med deg noen tomme ølflasker inn utenfra.

– Bananfluene elsker gjæringsprodukter som øl og frukt, sier Aleksander Sætrum i Oslo Veggdyrkontroll. Han forteller at det er litt typisk at brune ølpuber er plaget med bananfluer.

Et stalltips for å unngå bananfluer er altså å unngå at ting står i heimen og gjærer – det være seg øl, vin eller gammel frukt. Hunnen legger nemlig flere hundre egg på steder der det er en gjæringsprosess på gang. Det viktigste for å bli kvitt bananfluene er å forebygge formering.

– Sjekk søpplebøtta og vask den dersom du har mistanke om at det ligger noe der flu-ene er glad i, råder Sætrum.

Tips fra Oslo Veggdyrkontroll:
Råd for å bli unngå bananfluer:

  • Skyll flasker og bokser før de ryddes bort. Det samme gjelder melkekartonger.
  • Rens sluk for frukt og grønnsaksrester. Vask godt med salmiakk eller klor.

Slik blir du kvitt bananfluene:

  • Bland hvitvinseddik eller vanlig eddik med noen dråper oppvaskmiddel i en skål, og sett den et sted med høy fluepopulasjon. Eddiken tiltrekker fluene, mens oppvaskmiddelet får dem til å drukne.
  • Bland konjakk eller annen alkohol med litt sukker og oppvaskmiddel i et glass. Fluene er veldig glad i alkohol, og sukkeret tiltrekker dem ytterligere.
  • Lag en felle slik at det er helt sikkert at de ikke kommer seg ut av glasset igjen. Bland sammen en av miksturene vi foreslo over etter eget ønske, og legg et lag plastfolie over skålen eller glasset. Prikk deretter hull i folien og sett glasset der problemet er størst. Fluene blir tiltrukket av miksturen og går gjennom hullene, men de kommer seg ikke ut igjen. Mange synes denne metoden er svært effek-tiv.
  • Sett en bolle med fruktrester dekket av cellofan eller folie med små hull i på benken. Denne fungerer slik som fellen over, men fluene dør ikke, de stenges bare inne. Det er derfor viktig at du kvitter deg med innholdet et godt stykke fra der mennesker bor, for eksempel i skogen.
  • Legg en klut med klor i vasken. Fluene liker nemlig ikke lukten og holder seg unna.
  • Sett fram en brus, øl- eller vinflaske med en slump i bunn, og en tynn trakt i tu-ten. Da kommer ikke fluene seg ut igjen.

Kilde : Oslo Veggdyrkontroll