PARK- OG ANLEGGSMESSEN 

DERE BESTEMMER! – Landskapsarkitekter, anleggsgartnere og andre som planlegger og bruker planter til grøntanlegg – ta eierskap til miljørisikovurderingen, oppfordrer Jorun Hovind ved NMBU.

Hvordan forholde seg til fremmede arter?

Publisert Sist oppdatert

Et forbud vil frata oss som fagfolk å utføre miljørisikovurdering og bruke disse plantene der de vurderes til ikke å ha negativ effekt på naturen.

– Kjære dere som planlegger og velger planter til grøntanlegg – tilegn dere kunnskap og ta eierskap til miljørisikovurderingen. Søk gjerne faglig bistand fra økologer og biologer, men det er du som fagperson på bruk av grøntanleggsplantene som bestemmer!

Oppfordringen kommer fra Jorun Hovind, dosent ved Institutt for landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hovind var invitert til Park- og anleggsmessen for å snakke over temaet Hvordan forholde seg til fremmede arter?

 Vil forby 97 ulike planter

Miljødirektoratet har nylig sendt ut forslag om å forby 97 nye planter, høringsfristen er 20. desember.

 – Mange av disse plantene kan brukes mange steder i landet, mens det er i nærheten av spesielt sårbare naturtyper de medfører uheldige følger for naturmangfoldet. Et forbud vil frata oss som fagfolk å utføre miljørisikovurdering og bruke disse plantene der de vurderes til ikke å ha negativ effekt på naturen.

SVÆRT HØY RISIKO BARE I ØYER KOMMUNE: – Alpeklematis, Clematis alpina, har svært høy risiko knyttet til kryssing med den sterkt truete arten skogranke som vokser i Øyer kommune. For alle andre områder er alpeklematis vurdert uten økologisk effekt. I henhold til forskriften er alpeklematis søknadpliktig kun om den skal brukes i Øyer, og foreslås nå forbudt ved planting i Øyer. Dette er vi helt enig i.

 

Artsdatabanken kategoriserer stadig flere kjente, kjære og mye brukte planter med «Potensielt høy risiko»,"Høy risiko" og "Svært høy risiko". Planleggere og praktikere er redde for atmangfoldet av planter blir mindre hvis disse plantene utelates.

– Overlat vurderingen til fagfolk

Flere kommuner og byggherrer oppfatter fremmede planter og planter som i Fremmedartslista 2023 er vurdert til «Potensiell høy risiko», "Høy risiko" og "Svært høy risiko" dit hen at de setter forbud mot å bruke disse plantene.  

– Men risikoen for negativ virkning på naturmangfoldet for mange planter er knyttet til noen steder eller på enkelte naturtyper. Derfor er profesjonen pålagt å gjøre en miljørisikovurdering av alle planter som skal plantes i grøntanlegg. 

Hovind anmoder derfor de som bestiller planlegging til ikke å sette forbud, men overlate til profesjonen å gjøre vurderingene. 

Artsdatabanken og Plantevalg

– Artsdatabanken har gjort en meget god jobb med økologisk vurdering av fremmede arter i Fremmedartslista 2023. Les hele vurderingen, ikke ta beslutning ut fra risikokategori som er det første du møter.

Plantevalg.no kan  også være et godt hjelpemiddel her, sier hun.  Nettsiden har som mål å være et tidsbesparende oppslagsverk for bærekraftige plantevalg tilpasset voksestedet og ønsket design.

– Vi jobber nå med å utvikle et arbeidsverktøy for miljørisikovurdering som skal legges til på siden. Der vil brukerne guides gjennom hva som skal vurderes, og finne nødvendige oppslagsverk som Fremmedartslista 2023, artskart og naturtyper knyttes til verktøyet.

 Import av. norske arter?

Betegnelsen fremmede arter har en negativ klang hos mange. - Den brukes uavhengig av hvilken økologisk risiko planten har. Vi kan ikke droppe alle fremmede arter for kun å velge norske arter som kanskje ikke er egnet, robuste nok eller som krever en svært arbeidskrevende skjøtsel. Resultatet kan bli at planteskolene gir opp og at vi absurd nok må produsere norske arter i utlandet for deretter å importere disse. Da kan det være mange blindpassasjerer i jordklumpen som fører til nye plantesykdommer. Det høres vel litt uheldig ut?