Husqvarna med ny robotklipper som styres fra satelitter

Husqvarna med ny robotklipper som styres fra satelitter

Robotklippere uten kabel, som kan klippe med 2-3 cm nøyaktighet? Det er ikke lenger «Science fiction». Til våren lanserer Husqvarna robotklippere som styres av satellitter, og kan klippe inntil 5000 m2.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Husqvarna

Robotklippere har de siste årene tatt et stort jafs av det profesjonelle gressklippermarkedet. «Problemet» hittil har vært at du har vært nødt til å legge ned guidekabel for å få god nok nøyaktighet inntil kanter, rundt busker og bygninger.

Dette har Husqvarna nå funnet en løsning på, hevder. Med sin nye EPOS-teknologi kan plen- og parkareal klippes med 2-3 centimeters nøyaktighet, uten bruk av kabel.

Les også: Slik holder du gresset grønt hele sesongen

Kommer til Norge til våren

De lanserer robotgressklipperen Automower®, med det satellittbaserte navigeringssystemet EPOS, for det norske markedet
våren 2021. Den første versjonen av klipperen på norsk jord, befinner seg på Husqvarnas fabrikk i Sarpsborg.

– Tidligere måtte man legge ut en kabel i gresset som styrte robot-klipperne. Det krevde mye arbeid å legge kablene ned i gresset på riktig måte, og det innebar alltid en risiko for at de ville bli kuttet over eller ødelagt, forklarer produktekspert Oddmund Ihle hos Husqvarna.

Satellittene som styrer enhver robotgressklipper, er de samme som styrer mobiltelefoner. På samme måte som man merker at mobilen ikke
alltid har dekning, klarer ikke en vanlig robotgressklipper å få tydelige nok signaler fra disse satellittene. Det har så langt gjort at de ikke har kunnet klippe nøyaktig inntil kanter, rundt busker eller bygninger uten en guidekabel. Med EPOS-teknologien har Husqvarna utviklet et triangulært system som gir en nøyaktighet ned til 2–3 centimeter, uten bruk av kabel. Det er en liten revolusjon.

Les også: Vil lage jordrevolusjon basert på hageavfall

Med basestasjon

– Vi har utviklet en basestasjon som også er en satellittmottaker, men den står bom fast på en antenne. Basestasjonen sender signaler til robotklipperen, samtidig som robotklipperen mottar de vanlige signalene fra satellittene. Da blir det en krysspeiling. Når roboten står i dette krysset, får den veldig mye mer nøyaktige signaler, forklarer Ihle.

Automower® 550 EPOS er en klipper med kapasitet til å klare plener opptil 5000 m2. Den styres ved hjelp av en app på mobilen og kan kobles opp til Husqvarna Fleet Services™, et skybasert system som gir oversikt over hele maskinparken.

– Med den nye teknologien kan man lage et digitalt kart for hvor roboten skal klippe. Hvis det skal arrangeres en konsert i en del av en park, kan man for eksempel stille inn klipperen så den ikke nærmer seg konsertområdet, men fortsetter å jobbe i resten av parken. EPOS-teknologien åpenbarer en helt ny verden for presisjonsklipping av parker, fotballbaner og større areal, sier Ihle.