Her skal det bli wow-hage!
BARE Å GLEDE SEG! Hagespesialisten og elevene har fått 1000 m2 å boltre seg på. Resultatet ser du på Hagemessen 21. – 23. april.

Her skal det bli wow-hage!

Neste fredag åpnes dørene til vårens desidert vakreste eventyr på Lillestrøm. Utemiljø stakk innom Nova Spektrum og fant Hagespesialisten og fremtidige anleggsgartnere i full sving med å lage et spektakulært uteområde inne i en av messehallene.

Tekst og foto: Eva Alnes Holte

– Vi skal ha busker og blomster, trær og vann, sier Torgeir Koteng, anleggsgartnermester og daglig leder av Hagespesialisten. Han gleder seg til å vise publikum uterommet når det er ferdig. Da vi besøker messen er elever fra naturbruk og anleggsgartnerlinjer på Romerike i full gang med å virkeliggjøre skissene hans.

Sara Angelica Bjerke (rosa bukse), Nathalia Tunger og Christian Elias Halvorsen er alle elever på naturbruklinja ved Kjelle videregående skole. Sara og Christian går videre til anleggsgartnerlinja mens Nathalia skal studere landbruk.

Helt sikker på hva han skal kalle det er han ikke – det blir en blanding av park og hage, får vi vite.
– Jeg vil at publikum skal få ideer de kan ta med seg hjem.
Prosjektleder Cecilie Svabø innskyter: – Folk roper etter ideer. Designhagen skal gi dem det. Vi vil også at publikum skal kose seg i hagen – kanskje ta en piknik i det grønne – vi har det som skal til her på messen – eller slå seg ned på en av de sitteplassene.

SPENT DUO: Anleggsgartner og hagedesigner Torgeir Koteng og Cecilie Svabø, prosjektleder på Hagemessen.

Torgeir Koteng er tilbake på Hagemessen på tiende året med ideer, leverandører og elever. Han startet med 30 kvadratmeter, nå har han over 1000 kvadratmeter å boltre seg på.
– Her får elevene prøve seg på mange elementer av faget vårt, men ikke alle – faget er stort! Det er først når vi får inn alt det grønne rett før messa ser man virkeloig hvordan det blir

ANLEGGSGARTNERE IN SPE: Marius Kvernstrøm (til venstre) og Landerø Johansen går på anleggsgartnerlinja på Hvam videregående.

Elevene begynte arbeidet 30. mars. Innimellom har det vært påske, så de har egentlig ikke hatt så god tid.

Lærer Raymond Myhre fra Hvam videregående skole ser på mens naturbruk-elevene Ole Martin Furuli og Andreas Bråthen legger heller. Sissel Loge er elevassistent ved skolen.

– Dette er spennende for elevene å være med på, noe helt annerledes enn skole. Vi har elever både fra naturbruklinja og anleggsgartnerlinja her på messen.

Myhre forteller at søknaden til anleggsgartnerlinja er god. – Kryssløpet med at de kan søke både fra naturbruk og bygg- og anleggsteknikk har hjulpet på rekrutteringen, sier han.

Raymond Myhre, lærer i naturbruk på Hvam videregående skole.

Torgeir Koteng ønsker med designhagen å vise hvordan man kan sette sammen det typiske moderne med naturlige, varige elementer. – Den steinen der, for eksempel, den er en million år gammel og vil vare i en million år til.

– Dette er bare så kjempartig å få lov til å være med på, sier Anne Ragnhild Bjørge som underviser i grøntanlegg på Kjelle videregående skole. – Designhagen er en utrolig fin læringsarena for elevene. Her får de arbeidsmessig kompetanse og de får prøve seg på sosial og faglig lærling.

Lærer på grøntanlegg Anne Ragnhild Bjørge fra Kjelle videregående skole.

Også familien stiller opp for Hagespesialisten og designhagen. Her er Sonja Koteng og datteren Mia i ferd med å pynte lysthuset. Til lunsj skal de overraske elevene med kake.