Har oppdaget ny uønsket snegleart i Norge

Har oppdaget ny uønsket snegleart i Norge

Tidligere i sommer ble den uønskede fremmedarten flekkbåndsnegle oppdaget flere steder på Vestlandet. Mattilsynet er varslet og forskere mener den kan gjøre stor skade på norske hager og jordbruk.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Wikimedia Commons

Siden brunskogsneglene kom til Norge på 1980-tallet har mange norske hageeiere ført en tilsynelatende nytteløs kamp for å få ha dyrebare stauder og salatblader i fred for de slimete hagegjestene.

Oppdaget på Vestlandet

Har du omsider fått noenlunde kontroll på snegleplagen? Her kommer en dårlig nyhet: En ny snegleart har klart å åle seg inn over landegrensen.

I løpet av kort tid er flekkbåndsneglen (Cornus aspersum) oppdaget både i Bergen, på Sola, på Kvernaland og i Sokndal. Trolig har den kommet til Norge via planteimport.

– Dette er en art vi absolutt ikke vil ha. Dersom flekkbåndsneglen klarer å etablere seg, vil den kunne gjøre stor skade på hager og jordbruk, sier biolog Bjørn Arild Hatteland til avisen Bergens Tidende. Han er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi og Universitetet i Bergen.

Forrige gang flekkbåndsneglen ble sett i Norge var i 1932, men da kun ett enkelt tilfelle. Det finnes også de som holder snegler som husdyr i terrarium, men de fleste av disse vil ikke overleve dersom de kommer ut i norsk natur. Flekkbåndsneglen kan imidlertid klare seg godt i hvert fall i sørlige deler av Norge.

Utbredt i Sør-Sverige

Flekkbåndsneglen er en snegle med hus, og ligner litt på andre hjemmehørende snegler, men er større. Den er allerede kjent som en stor skadegjører i jordbruksproduksjon flere steder i verden, spesielt i Australia og Nord-Amerika. Den har også fått utbredelse i Sør-Sverige de siste årene.

Forskere mener det er usannsynlig at flekkbåndsneglen har krøpet på egen hånd til ulike steder på Vestlandet – den har etter all sannsynlig fulgt med som nissen på lasset med importerte planter.

Hva kan vi gjøre?

Ingen som har opplevd brunskogsneglene i hopetall, ønsker en ny snegleart velkommen inn i hagen eller uteanlegget. Men som kjent flytter ikke snegler seg så fort, så det viktigste du kan gjøre er å unngå å frakte snegler fra ett sted til et annet.

Oppfordringen om å kjøpe norske planter gjelder i høyeste grad også for å unngå spredning av uønskede fremmedarter.

LES OGSÅ: Nå er det tid for å velge norske busker og trær

I det siste har vi også lært oss begrepet «karantene». Dette vil være klokt å gjøre også med nyanskaffede planter. Sett dem for seg selv på et sted der det er lett å oppdage om det kommer snegler krypende ut, sjekk potter for egg og følg med på om plantene sneglespiste blader. Bruk heller litt ekstra tid mellom plantekjøp og utplanting, enn å risikere å få spredt nye snegler inn i hele uteanlegget.