Hagens kjølige skjønnhet
Rhododendron i vinterdrakt. Mange stauder og blomstrende busker kan bli svært skulpturelle med rim og snø. (Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter). 

Hagens kjølige skjønnhet

– En av årets store trender er lykter av is, sier gartner sier Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Lyktene lages ved å fylle potter, ballonger og annet med vann. Deretter inn i fryseboksen med dem. Du kan også legge blomster eller kvister i isveggene i lyktene.  

Skulpturer i hagen 

Alle vekster som er flerårige tåler frost.  

– Mange stauder og blomstrende busker kan bli svært skulpturelle med rim og snø. Vintergrønne busker som einer kler snøen veldig godt, sier Ladstein.  Noen trær, busker eller hekkeplanter beholder bladene sine i den kalde årstiden. De blir brune, men sitter på grenene og gir et unikt utseende.  

– Beskytt busker og planter mot vårsola, råder gartner Tove Ladstein. (Foto: Opplysningskonoret for blomster og planter).
– Beskytt busker og planter mot vårsola, råder gartner Tove Ladstein. (Foto: Opplysningskonoret for blomster og planter).

Isolere mot frost 

Buskene avgir ikke varme. Dermed har det ingenting for seg å legge dem på jorda for å beskytte røttene mot kulda, forklarer Ladstein. 

– Men det er klokt å dekke til i krukker med stauder og busker slik at ikke for mye snø og regn samler seg og blir til is. Når det tiner i tøvær og regnfulle perioder blir joden for våt og kompakt. Da kan krukkene sprekke. Denne dekkingen er det best å gjøre om høsten. 

 

 

Beskytt mot vårsola 

Når vårsolen kommer tiner buskers og trærs overjordiske deler tidligere enn røttene så lenge telen ligger fast.  

– Da er det fare for uttørking av grenene og man bør dekke dem til slik at ikke sola gjør at den begynnende prosessen med bladsprett og vekst kommer for tidlig. 

Drømmehagen kan bli virkelighet 

En koselig vintersyssel kan være å planlegge hagen for kommende vår og sommer. 

–Se på alle bildene du tok i hagen i sommer. Hva var vellykket? Hva vil du forandre? Var du på besøk i andre hager og ble inspirert? Skriv ned noen punkter over hvilke planter som skal flyttes, og hva du vil kjøpe til våren. Eller kanskje er du av dem som har kjøpt hus og hage for første gang og skal i gang med et helt nytt prosjekt til våren? Tenk på hva hagen skal brukes til. Skal det være plass til sandkasse og huske til barna? Vil du ha en kjøkkenhage? Eller er drømmen en egen hagedam? Ved å tenke over hva hagen skal brukes til, er det lettere å prioritere hva en skal begynne med, oppmuntrer Ladstein og tilføyer: Frøkatalogene er allerede kommet!