Hagelykke året rundt

Hagelykke året rundt

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Grønt Fokus

SVALENDE: Det kan bli veldig varmt i drivhuset. Bomullsgardiner gir skygge. – Husk å plassere drivhuset på et sted der det får både sol og skygge om dagen. Et pluss er hvis du får se solnedgangen fra drivhuset, sier Carina Nordengren.

– Stadig flere bruker drivhusene sine til flere ting enn bare dyrking – som hagestue om sommeren, juleverksted om høsten og nå på våren som et «te- og kakehus», sier Thore Fossheim i Grønt Fokus.

Grønt Fokus har siden starten i 1992 hatt fokus på å levere uterom med produkter. I begynnelsen dreide seg først og fremst om deler til montering av drivhus pluss frø og planter, etter hvert også hagestuer. Fossheim forteller at de aller fleste kundene monterer uterommet selv. Noen leier imidlertid inn en lokal snekker til jobben.

På hjemmesiden deres har de en stor inspirasjonsartikkel om en familie som innredet drivhuset til hagestue.

Familien Nordengren består av mamma Carina, pappa Jimmy og barna Gustav elleve og Nils seks år. De hadde en solplatting som de hadde bygget ganske nær huset. Den ville de bruke til noe mer enn bare å ligge langflate og sole seg.

– Min første tanke var et lysthus, for å kunne spise middag der og nyte naturen rundt, sier Carina. Men så tenkte jeg at jeg ville ha et sted hvor jeg også kunne dyrke noe.

Solstedet i hagen ble dermed omgjort til en kombinasjon av drivhus og hagestue. Familien har satt inn strøm slik at de kan varme opp uterommet når det begynner å bli kaldere ute.

– Følelsen av å sitte i et oppvarmet drivhus en kjølig novemberkveld med lamper og lys rundt omkring er rett og slett fantastisk, sier Carina.

Jimmy synes det beste med drivhuset er at sommeren blir lengre, «fordi vi spiser der, tar kaffe der og omgås hele tiden» – Det er et naturlig sted å være uansett vær.

– Hvis du skal investere i et drivhus, velg en størrelse du kan «vokse litt i», råder Jimmy Nordengren. – Vil du både omgås andre og dyrke vekster, bør du definitivt velge en av de større modellene.

Og hva synes barna?

– Jeg spurte min yngste sønn hva som er det beste med drivhuset og hagestuen. Han sa at det var å sitte ute og spise når det regner. Han synes det er så koselig!

– I begynnelsen var det nok mest jeg som drev dette, sier Carina, men nå elsker alle vår lille drivhusverden.