Grønne fingre?

Grønne fingre?

Tatt videregående og lyst til å bli gartner eller blomsterdekoratør? Du kan søke studieplass på Norges grønne fagskole – Vea fra nå og fram til 1. mars.  

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Dorte Finstad

Norges grønne fagskole – Vea – er en fagskole som ligger på Moelv i Ringsaker kommune. Den ble opprettet i 1923 som en hagebruksskole for kvinner på gården Vea, derav navnet.  Undervisningen er basert på nettundervisning og fysiske samlinger på skolen.  Begge utdanningene er spesielt tilpasset voksne som har tatt videregående utdanning tidligere.  

Blomsterdekoratør 

Du lærer å lage buketter, dekorasjoner, kranser, brudebuketter, dekorering av rom og mye mer. 

Som blomsterdekoratør er du også butikkarbeider, og har kundebehandling og markedsføring som en del av arbeidsoppgavene. 

Lærling 

Utdanningen gir kompetanse tilsvarende programfagene på Vg1 Frisør, blomster, interiør- og eksponeringsdesign og Vg2 Blomsterdekoratør. Utdanningsløpet er eksamensforberedende, med mulighet for privatisteksamen i programfagene på Vg1 og Vg2 nivå, etter gjeldende regler. Alle får kompetansebevis på gjennomført opplæring, et bevis som kan være grunnlag for å gå inn i et lærlingeløp i en blomsterbutikk. 

Eksamen 

Begge årene avsluttes med to skriftlige og en tverrfaglig praktisk eksamen. 

Gartnerutdanning  

Opplæringen gir kompetanse tilsvarende programfagene på Vg1 naturbruk, Vg2 landbruk og gartnernæring og Vg3 gartnernæring. Utdanningsløpet er eksamensforberedende, med mulighet for privatisteksamen i programfagene på Vg1 og Vg2 etter gjeldende regler. 

Samlingsbasert 

Utdanningen er lagt opp med ti fysiske samlingsuker på Vea, noe nettundervisning mellom samlingene, og seks ukers praksis som du velger tidspunkt selv. En samlingsuke er fra mandag morgen til torsdag ettermiddag. Skoledagen er fra 08.00-15.00. I tillegg er det en uke som er satt opp for gjennomføring av eksamen. 

Du kan lese mer om skolen, studiene og opptakskravene på nettsiden til Vea 

Dersom du er rettighetselev og vil ta gartner- eller blomsterdekoratørutdanning, må du søke om opptak til en videregående skole via VIGO