De klassiske huskestativene fra Norsk Lek og Park AS har skiftet ham - fra rødt til mørkegrå.

Grått eller rødt til barna?

Publisert Sist oppdatert

Bør lekeapparatene ute være i grått for å unngå stress hos ungene? Fagfolk er uenige.

 – Våre klassiske egenproduserte huskestativer i robust aluminium, har fått nye farger. Etter 15 år med rød overligger blir de nå mørkt grå, skriver Norsk Lek og Park AS i en pressemelding.

De begrunner det nye fargevalget med at mye og sterke primærfarger kan føles en smule overstimulerende hos de minste: – En god miks med lune, rolige farger krydret med fargeklatter gir en flott og inspirerende hverdag.

– Helt misforstått

 – Helt misforstått, sier daglig leder Dagny Thurmann-Moe fra KOI Fargestudio som imidlertid synes det er bra Norsk Lek og Park nevner å mikse lune og rolige farger med knallfarger. Hun mener valget av grått går helt imot forskningen av hva barn trenger.  – Grå omgivelser fører til tretthet og depresjon. Umalt treverk kan derimot være beroligende. Ellers må man huske på at naturen selv er full av farger.

– Knallfarger kan være overstimulerende

Førsteamanuensis Kine Angelo ved Institutt for arkitektur og teknologi er ikke enig: – Det er for så vidt riktig at barn først ser primærfarger, men her snakker vi om de første månedene. Så primærfarger på lekeplasser og offentlige rom kan være overstimulerende for synssansen i store mengder. Når det er sagt, så er det motsatte – understimulanse – like slitsomt for synssansen. Mørk grå kan i mange tilfeller være å erstatte med et nytt «problem». Det hele kommeret kommer an på kontekst og det helhetlige uttrykket. "Lunere farger krydret med fargeklatter» - er en god målsetting, både for voksne og barn. Mørk grå er, etter mitt skjønn, ikke spesielt lunt.