Göteborg er verdens mest bærekraftige by

Göteborg er verdens mest bærekraftige by

Sveriges nest største by er for fjerde år på rad kåret til verdens mest bærekraftige by, foran København og Zurich. Oslo kommer på 21. plass.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Per Pixel Petersson

Göteborg har lenge markedsført seg som den grønne storbyen.
Siden 2016 er kåringen Global Destination Sustainability Index (GDSI) blitt arrangert, og Göteborg har vunnet hvert år. I år konkurrerte totalt 50 byer om topplasseringen.

GDSI måler bærekraft i alle dimensjoner: økologisk, sosialt og økonomisk. Alle byer bedømmes ut ifra flere kriterier: eksempelvis hvor bra byen er på gjenvinning, søppelhåndtering, miljøsertifisering av hotell og restauranter, utslipp av drivhusgasser, tilgjengelighet, trafikksituasjon, systemer for bysykler og om det finnes bærekraftighets-strategier både hos offentlige og private aktører.

Har fått flere priser

For utenom GDSI fikk Göteborg også nylig en annen stor utmerkelse, da EU-kommisjonen utnevnte byen til European Capital of Smart Tourism 2020. Også her er arbeidet med bærekraft et tungtveiende argument.

– Begge utmerkelsene kommer til å sette enda mer fokus på Göteborg som et forbilde. Neste år kommer det til å handle om hvordan vi skal jobbe for å bli smartere innenfor områder som digitalisering, tilgjengelighet, kultur og bærekraft, sier Peter Grönberg, daglig leder i Göteborg & Co.

Les også: Slo på lyset – reduserte kriminaliteten

Her er noen grønne fakta om Göteborg:

  • Göteborg er verdens grønneste hotellby. 95 prosent av byens hoteller er øko-sertifisert.
  • 95 prosent av all kollektivtransport kjører på fornybar energi.
  • Göteborgs største møtelokaler Swedish Exhibiton & Congress Center er ISO 20121 sertifisert og drives på 100 prosent vindenergi.
  • Alt kjøtt som serveres i kommunen må være økologisk.
  • Det finnes 72 ulike stativer med tilgjengelige bysykler.
  • En stor andel av Göteborgs spisesteder er Krav-sertifisert, som betyr at maten er økologisk produsert, og det dukker stadig vekk opp nye vegetariske og veganske alternativer i byen.