Fra Syria til norsk steinopphuggeri
STEIN PÅ STEIN FOR SHAYAR: Syriske Shayar Hamo (30) er yngstemann i det Larvik-baserte selskapet Rocks of Norway. (Foto: Rocks of Norway).

Fra Syria til norsk steinopphuggeri

For to år siden flyktet Shayar Hamo (30) fra Syria. I dag har han fast jobb i Rocks of Norway i Larvik.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Flere

Daglig leder Torger Lingelem forteller at de ble tipset om Hamo av en bekjent på Nav.

– Han hadde gode referanser fra alle han hadde vært i kontakt med så vi bestemte oss for å gi ham en sjanse, forteller daglig leder Torger Lingelem.

Rocks of Norway AS er Norges ledende produsent av mure-blokk i naturstein.

Steinopphuggeri: (Foto: Daniel Westre Hansen).

– Da Shayar fikk muligheten til å utvikle seg og få fast jobb, valgte han å droppe å gå videre på skole for i stedet å komme seg i jobb og skape et trygt hjem for familien, forteller daglig leder Torger Lingelem. Shayar Hamo bor i Sandefjord med kone og et barn.

Seks måneder senere kunne de tilby Shayar fast jobb.
– Hamo er en trivelig kar som har lært seg en del norsk på kort tid, sier sjefen hans, Torger Lingelem. Han forteller at jobben består i å operere sager og knekker som produserer Lavikblokka Eksklusiv. Rocks of Norway har verdens største knekkepresse.

Lingelem forteller at det skjer mye i utviklingen av norsk naturstein.

– Så godt som samtlige aktører i bransjen investerer mye i større og bedre kapasitet. Bare her i Larvik er det investert flere titalls millioner i produksjonsutstyr. Det gjelder Rocks, LARVIKITTBLOKKA, Strandberg stein og Steinriket. Vi fortsetter å bygge kapasitet og er i stand til å påta oss flere store prosjekter for vei, jernbane, broer, havneanlegg.