Trærne gir svale på hete dager. – Vi trenger flere trær som gir skygge. I fattige boligområder har blokkene fordrevet grønne områder, sa Johan Östberg fra Trädkontoret. (Foto: Kalle Ågren, Trädkontoret)

Fra flaggermus til nabolov

Publisert Sist oppdatert

Norsk Trepleieforum

Norsk Trepleieforum (NTF) er en ideell organisasjon med overordnet formål å bedre vilkårene for trær i tettstedsmiljø og kulturlandskap.

Vårt mål er å forene ulike faggrupper og organisasjoner for å øke kompetansenivået både i og utenfor den grønne sektor. NTF ønsker derfor å være en organisasjon som samler alle ressurser for å fremme det arbeidet til beste for alle som ferdes blant trær i tettstedsmiljø og kulturlandskap, og for vårt felles miljø.

NTF er et viktig forum for faglig utveksling og nettverksbygging, som sørger for at alle som har et profesjonelt forhold til trær i by og tettsted kan være med å utvikle faget for framtiden.

Trepleiere og arborister møtte nylig våren og hverandre til faglig utveksling og nettverksbygging i Larvik. Arrangør var Norsk Trepleieforum som slo sammen årsmøte og seminar.

Det var et populært valg. Over hundre arborister og trepleiere kom fra hele landet til foredrag og sosialt samvær. Konferansen fant sted på Bølgen kulturhus i Larik. Deltagerne samlet seg i kinolokalet og fikk høre om trærs rettsvern, nabolov og ansvaret trepleierne har i de ulike rollene som park/treforvaltere, rådgivende arborister og praktiserende arborister. Lokale fordregsholder fortalte om bøkeskogen i Larvik og utfordringene med rotsykdommen Phytophtora. Bymiljøetaten i Oslo kom for å snakke om prosjektet Oslotrær og den nye håndboken for hundremeterskogen.

Noen av foredragsholderne kom også langveisfra: Benoit de Reviers hadde tatt turen fra Frankrike for å fortelle om fordeler og ulemper ved de forskjellige typene av kronesikring, Jim Mullholland fra Gloucester i Storbritannia fortalte om sine funn som flaggermusforsker.

Hvilke funn var det? Du kan lese om alt som skjedde på seminaret og hvem som var der i papirutgaven av Utemiljø. 

Har du noe du vil fortelle oss om trær? Trær er tema for neste utgave 4 av Utemiljø som har materiellfrist i august.  Visste du forresten at:

Treklemmerne som aksjonsform oppstod i Chamoli-distriktet i India, da protesterende bondekvinner omfavnet trær de ikke ville skulle felles? (Aftenposten Innsikt)