Forventer storinnrykk i morgen
GRØNT ER SKJØNT: Det er hektisk aktivitet på standene før åpningen av årets Hagemesse i morgen. Grethe Bøhn Busterud fra Norges grønne fagskole – Vea setter for første gang opp en plantevegg.  (Foto: Privat)

Forventer storinnrykk i morgen

I morgen går startskuddet for årets Hagemesse på Lillestrøm. Grethe Bøhn Busterud fra Norges grønne fagskole-
Vea gleder seg:

– Jeg forventer full trøkk, med masse folk og god stemning. Hagemessen pleier jo å ha godt besøk og etter to års nedstengning, blir det nok ikke mindre folk, tipper jeg.

Dagen før dagen er det hektisk aktivitet rundt omkring på alle stand-plasser, forteller Busterud som gleder seg veldig til å se den ferdige standen til Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører.

– Anleggsgartnerelevene har jobbet med standen hele uken og laget et utrolig flott utemiljø, rikt beplantet og med steinlagte ganger.

Bedre trivsel og miljø

Selv er hun i full gang med for første gang å rigge opp en plantevegg. Til høsten starter skolen nemlig opp med det nye deltidsstudiet Planteinstallasjoner i innerom og interiør.

– Både i det offentlige og private er det etterspørsel etter å få inn planter som demper det harde, industrielle og tekniske. Ikke minst bidrar planter til bedre trivsel og miljø. Men det er ikke bare å plassere en plante i et rom og håpe på det beste. Man trenger plantekunnskap for å velge riktig i forhold til inneklima og lysforhold. Og man må sørge for riktig næring og vanning i tillegg til å vite hvordan man holder skadedyrene unna.

Inspirasjon og handel

Hagemessen er med sine tusenvis av kvadratmetere Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom. Besøkende vil antageligvis finne alt de trenger til hagen, balkongen, takterrassen: her bugner det av blomster og planter, drivhus og utestuer og kjøkkenhager. Nytt av året er at messen dekker opp til Afternoon Tea med hvite duker i organgerier eller under pergolaer.

Fagfolkene er på plass med tips og råd på standplassene og også med foredrag. Vea bidrar med tre av dem : På fredag forteller Ingunn Sigstad Moen om hvorfor det grønne er viktig for helsa vår, på lørdag gir Per Spangen tips om naturlig skjønnhet i hagen som ikke koster all verden samt om hvordan du gjør hagen til din.

– Mange er nysgjerrige

Grethe er på plass for å fortelle om Norges grønne fagskole-Vea:

– Vi ønsker å vise bredden vår, men det blir nok mest fokus på våre nye studier om planteinstallasjoner i innerom og interiør, grønn helse og grøntanleggsforvaltning.

Vea har med VR-briller som folk kan prøve.

– Vi har utviklet en egen VR-applikasjon som foreløpig er for studenter som går hageplanlegging og botanisk design og ledelse – etterutdanning for blomsterdekoratører.  Nå kan de besøkende få se hvordan dette fungerer, det er ganske virkelighetstro inne i de VR-brillene.

Busterud forteller at mange er nysgjerrige på Veas kurs og etterutdanninger.

– Det er alltid gøy å veilede og informere om våre spennende studier. Vi merker på interessen at folk blir mer og mer opptatt av å tenke på miljø, klima og bærekraftig tankegang.