Forleng sommeren

Forleng sommeren

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Det ville vært deilig å kunne være ute i hagen fra tidlig vår til sent på høsten, uten å «fryse ihjel». Med drivhus, hagestue eller vinterhage kan du nyte hagen hele året hvis du vil.

Gleder du deg til sol og sommer? Joda, vi kan være heldige og få en fin sommer med mange varme soldager. Men vi har absolutt opplevd somre der det knapt har vært bruk for shortsen.

Norge er et land med stadig skiftende vær, og mange har derfor valgt å investere i en utestue – enten frittstående eller som tilbygg til huset. Det kan være drivhus, hagestue, vinterhage, lysthus – eller en overbygd terrasse.

Bedre forhold for dyrking
Hvis du har prøvd i noen år å dyrke for eksempel tomat og agurk på friland, har du neppe noen problemer med å forstå hvorfor mange nordmenn ønsker seg drivhus i hagen.

Et drivhus eller en hagestue gjør at du kan forlenge hagesesongen i begge ender. Du kan starte mye tidligere på våren, og du trenger ikke å frykte for frostnettene som mange steder i landet kommer allerede i august måned.

Hvis du liker å så selv kan du flytte småplantene ut i drivhuset tidlig om våren, eller du kan bruke drivhuset som sårom. I et drivhus vil det bli bedre vekstvilkår for plantene, som kan vokse raskere og bli større.

Og som en bonus kan du også dyrke eksotiske planter du ellers bare har sett i sydligere strøk, som sitroner, oliven og vindruer.

Ditt eget uterom
Siden sommerværet som nevnt ikke alltid er like pålitelig her til lands, bruker mange også drivhuset som et eget oppholdsrom i hagen. Under glasstaket kan du føle at du sitter ute i hagen – uten å måtte ha på lue og votter i juli.

Hvor mye koster et drivhus? Som med alt annet kommer det an på hva du ønsker deg. Et lite, enkelt dyrkningsdrivhus kan du få fra rundt 5000 kroner, avhengig av hvor mye utstyr, hyller og så videre du vil putte inn i drivhuset.

Men det finnes også elegante orangerier med god plass og meget solid utførelse – til
100 000 kroner og mer.

Hvor stort drivhus du kan ha, avhenger naturligvis ikke bare av drømmene dine og økonomien, men også av hvor god plass det er i hagen. Et drivhus som skal brukes til å dyrke i, bør plasseres slik at det får mange soltimer. Hvor mye plass har du tilgjengelig som oppfyller disse kravene?

Ble lei av regnet – bygde vinterhage

Terje og Lani Normann på Jessheim ble lei av å flytte inn og ut etter været – og bygde like godt inn hele terrassen til en vinterhage.

– Før hadde vi campingvogn, men nå som det er blitt så fint i hagen, er vi heller hjemme, forteller Terje, som sammen med kona har hus og hage som sin store lidenskap.

«Smykket» i hagen er en 40 000 liter stor dam med karper på opptil 4 kilo.

Dammen ble anlagt rundt en støpt terrasse, som paret følte at de fikk brukt for lite. Derfor bygget de rett og slett en vinterhage oppå terrassen. Det er skyvedører med glass på alle sider, slik at de på fine dager kan sitte og sole seg i vinterhagen.

– Vi var lei av å irritere oss over dårlige somre, og tenkte at en vinterhage ville gjøre at vi brukte hagen mer, sier Terje. 

Og det fikk han rett i; nå sitter de her ute og koser seg i hver ledige stund og nyter utsikten til den flotte hagen. Karpedammen er anlagt slik at den går helt inntil vinterhagen, så det føles bokstavelig talt som å sitte midt ute i dammen.