Flere ønsker seg svømmebasseng i hagen

Flere ønsker seg svømmebasseng i hagen

Private svømmebassenger er foreløpig et sjeldent syn i norske hager, men dette er kanskje i endring? I hvert fall mottar Bærum kommune stadig flere søknader om å bygge svømmebasseng.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Hvis du har sett på amerikanske filmer og TV-serier, er svømmebasseng i hagen forholdsvis vanlig «over there». I Sverige er det også veldig populært å anskaffe seg en privat pool.

Flere søknader

Nå kan mye tyde på at flere nordmenn også tenker på å anskaffe seg basseng, i hvert fall er interessen stigende i Bærum i Akershus. Fra 1. juli i 2017 til 1. juli i 2018 mottok kommunen 17 søknader om svømmebasseng. Året etter var antallet steget til 29, altså en økning på 70 prosent, skriver Budstikka.

Bygningssjef i Bærum kommune, Alexander Hexeberg Dahl forteller at dersom alt er i tråd med reguleringsplanen, og bassenget er i henhold til lovverket, så skal det ikke mye til for å få tillatelse til å bygge et basseng.

BASSENG I SKRÅNING: Dette bassenget ligger i en veldig bratt tomt i en hage i Oslo, og er støpt på stedet.
BASSENG I SKRÅNING: Dette bassenget ligger i en veldig bratt tomt i en hage i Oslo, og er støpt på stedet.

Prisene for å holde bassenget i drift er heller ikke avskrekkende, ifølge bransjen.
– Nå koster det ikke mer enn 500 kroner i måneden for å holde 28 grader i vannet fra mai til september. Bassengene trenger heller ikke like mye vedlikehold som de gjorde før i tiden, sier daglig leder Daniel Pettersen i Bassengutstyr, ifølge NTB.

Flere anleggsgartnere på Østlandet har spesialisert seg på å bygge svømmebassenger, og merker også økt etterspørsel.

FERIE HJEMME: Ved hjelp av planter og annet tilbehør kan du være i «Syden» i din egn hage.
FERIE HJEMME: Ved hjelp av planter og annet tilbehør kan du være i «Syden» i din egn hage.

Les også: Kan koste deg 15 000 hvis du ikke klipper hekken

Kan «alle» få basseng?

Har du en stor plass i hagen som du ikke bruker til noe spesielt, og er glad i å bade, så hvorfor ikke? Med elektrisk oppvarming kan et utendørs basseng brukes fra mai til oktober, så det kan være en fin måte å utvide hagesesongen.

Skal du bygge et nedgravd basseng i egen hage, forutsetter det naturligvis at du har nok plass. Det må også være egnede grunnforhold, må det sprenges mye i fjell blir det fort dyrt. Varierende grunnforhold med jord, leire og fjell kan også være utfordrende, så fagfolk bør gjøre gravejobben.

Alternativet hvis du ikke kan ha et nedgravd basseng kan være et basseng som står opphøyd over bakken, men da blir det gjerne badestamp og ikke svømmebasseng.

Skal du ha et nedgravd basseng kan du også velge mellom prefabrikkert og støpt løsning.

Skal du ha et basseng til å svømme i bør det være i hvert fall 8 meter langt, men du kan klare deg med mindre basseng hvis du investerer i motstrømsanlegg. Med motstrøm i bassenget kan du få deg en skikkelig treningsøkt.

Hva med sikkerheten?

Enten du har hagedam eller svømmebasseng, er du ansvarlig for å sikre dette for å hindre at for eksempel små barn kommer seg inn og faller i vannet når du ikke er tilstede. Ifølge regelverket skal det enten være et 1,5 meter høyt gjerde rundt dam eller basseng, eller vannet skal dekkes med overtrekk. Dette er uansett å anbefale for å hindre varmetap, samt at det kommer mye løv i vannet.