Europas første Hitachi 52-tonner til Hamar

Europas første Hitachi 52-tonner til Hamar

– Her har jeg fått alt jeg vil ha, sier maskinfører Tor Erik Knutsen, som er strålende fornøyd med at arbeidsgiveren Dobloug Entreprenør AS har anskaffet seg en Hitachi ZX490-7 gravemaskin på 52 tonn.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Nasta AS

I strålende solskinn fikk Dobloug Entreprenør AS levert sin nye Hitachi ZX490LCH-7 fra Nasta i Larvik til prosjektet i Vognvegen på Hamar. Firmaet har fra før en ZX350-7 – så dette ble deres maskin nummer to i den nye serie 7 serien fra Hitachi. Men akkurat denne 52-tonner graveren er det ingen andre firmaer i Europa som har.

Det var maskinfører Tor Erik Knutsen som selv beltet av nymaskinen når den endelig ankom anlegget. Knutsen har jobbet hos Dobloug Entreprenør AS i to år.

– Vi får være med i hele prosessen her i firmaet – og her har jeg fått alt jeg vil ha, sier den fornøyde maskinføreren.

LES OGSÅ: Her er verdens første elektriske flishugger

Maskinfører Tor Erik Knutsen har mye erfaring med store gravemaskiner, og er svært godt fornøyd med sin nye arbeidsplass fra Hitachi.
Maskinfører Tor Erik Knutsen har mye erfaring med store gravemaskiner, og er svært godt fornøyd med sin nye arbeidsplass fra Hitachi.

God plass i førerhytta

Maskinføreren valgte maskinen rett og slett ut fra bilder denne gang. Han hadde faktisk ikke sett en serie 7 maskin i «real-life» før han fikk den levert.

Knutsen har lang erfaring med store maskiner. Han hadde tidligere en ZX470-5, men maskinen måtte byttes på grunn av miljøkravene på anlegget. Dermed fikk han også erfaring med Hitachi ZX490-6 som kom inn som leiemaskin i mai måned i påvente av den nye serie 7 maskinen. Så grunnlaget for å sammenligne de ulike seriene bør være godt. Etter en kort prøvetur i den nye serie 7 maskinen, smilte han fra øre til øre:

– Her har jeg fått alt jeg vil ha, faktisk. Førsteinntrykket er veldig bra! Den største forskjellen er inne i hytta. Nå er det mer tilrettelagt for sjåføren. Og det er blitt veldig god plass. Jeg er nesten to meter høy og nå kan jeg faktisk ikke ha setet helt bakover hvis jeg skal rekke frem til pedalene. Og det er vel første gang jeg har opplevd. Så nå har jeg god plass, sier Knutsen.

LES OGSÅ: Ny dom kan gi trær bedre vern i nabokrangler

Mindre støy

Dessuten er endring i støynivået merkbart: – Inne i hytta hørte jeg heller nesten ingenting når jeg beltet med døren igjen!

Kai Ronny Løvtjernet, maskinselger hos Nasta AS, nikker bekreftende:

– Både eksternt og internt er det gjort mye med hensyn til lydisolering. Det er veldig gøy å se at Hitachi har nesten endret på alt vi maskinselgerne ba om fra forrige serie – slik som servicevennlighet, filterplassering, støy og plassering av knapper. Så de har vært veldig lydhøre ovenfor våre ønsker her i Norge – så dette er blitt veldig bra!
– En annen ting er, når jeg sammenligner serie 6 med denne, er at jeg føler den er mer kompakt. Det kan godt være fordi motorkassen er høyere – men følelsen er veldig god, sier maskinfører Knutsen før han kjapt hopper opp i sin nye arbeidsplass for å teste det nye utstyret videre.