Eufemias Hage nominert til «Årets bygg»

Eufemias Hage nominert til «Årets bygg»

Eufemias Hage i Bjørvika i Oslo, med uteområder designet av LINK arkitektur, er nominert til prisen «Årets bygg».

Alle bilder: Link arkitektur / Hundven-Clements Photography

Eufemias Hage i Dronning Eufemias gate består av 145 leiligheter og er Norges første BREEAM-sertifiserte boligprosjekt.

I tilknytning til boligene er det en flott takterrasse på 1300 kvadratmeter og en byhage på 1200 kvadratmeter. Denne er blitt utformet av LINK arkitekturs landskapsavdeling, LINK Landskap.

– Målet har vært å sette en ny standard for utvikling av grønne byrom og skape en grønn oase i den nye bydelen i Bjørvika, skriver LINK i en pressemelding.

Grønn lunge i nærmiljøet

Byhagen er ikke privat, men skal være en liten grønn lunge for alle som ferdes i området.

– Beboerne har fått sin kompensasjon. En felles takterrasse der Oslo S Utvikling har bidratt med møbler, grill, felles toalett, parsellhage og kjøkken – alt som normalt et boligsameie selv må gå til innkjøp av, forklarer prosjektsjef Bernt Aasenhuus i Vedal, som har vært miljørådgiver.

Takterrassen har også vegetasjon fra øyene i Oslofjorden.

Tverrpassasjen gjennom den langstrakte mørke fasaden langs Dronning Eufemias gate fører til en lys og innbydende indre byhage som vender mot sørvest. Her er det tilrettelagt for opphold, lekemuligheter og vegetasjon i et originalt designgrep som også skjuler nedkjøring til parkeringsetasjen.

Fordi byhagen er åpen og tilgjengelig mot gaten i sør, fremstår den som en raus og oversiktlig «pocketpark» hvor alle skal føle seg velkomne. Byhagen gir også en innbydende utsikt fra boligenes balkonger av hagens lekende og karakteristiske geometri.

Frodig på taket

Den felles takterrassen har funksjoner assosiert med et tradisjonelt kvartalsgårdsrom. Med en lekefløy, utestuer, grill, kjøkken, toaletter og kjøkkenhage videreføres det frodige preget fra bakkeplan til private arealer på byggets flate tak.

Takhagen er organisert i tre fløyer som skaper små, intime uterom som kan brukes av ulike familier uten å hindre bruken av resterende områder for andre beboere.

Via en app kan beboerne også reservere plass i en av fløyene. Hele takhagen gir full tilgang til frodige takarealer med sol, luft og utsikt for alle «Eufemias Hages» beboere og sine besøkende.

Alle de nominerte

Prosjektet er nominert som ett av fem bygg til prisen Årets bygg. Vinneren av Årets bygg blir offentliggjort på Byggegallaen 3. april, som er en del av Byggedagene 2018. Arrangementet går av stabelen på Radisson BLU Plaza Hotell i Oslo 3. og 4. april. Bak prisen står Byggenæringens landsforening (BNL), Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA)

De andre nominerte i kategorien bygg er Kongsvinger ungdomsskole, Holmen skole, LHL-sykehuset Gardermoen og Kilden barnehage.

Les mer prisutdelingen her