Engelske landskapsarkitekter lager Museumsutstikkeren

Engelske landskapsarkitekter lager Museumsutstikkeren

Utenfor det nye Munchmuseet i Bjørvika skal det anlegges et nytt rekreasjonsområde som får navnet Museumsutstikkeren. De London-baserte landskapsarkitektene J & L Gibbons står for utformingen.

Tekst: Bjørnhild FjeldIllustrasjon: J & L Gibbons

Blikkfanget på Museumsutstikkeren blir den ni meter høye bronsestatuen «The Mother» av den engelske kunstnere Tracey Emin. Rundt statuen skal det lages et rekreasjonsområde som er åpent for alle.

Lokale frø og planter

Vinnerutkastet fra de London-baserte landskapsarkitektene J & L Gibbons var et av tre innsendte forslag til utforming av landskapet. Forslaget skisserer opp et unikt økosystem midt i byen, basert seg på arter som er spesifikke for Oslos klima og kystlandskap.

Nøye utvalgte frø skal samles inn fra indre Oslofjordområdet og landskapet vil vokse frem som en mosaikk av lokal blomsterflora. Hengebjørk vil plantes ut i mindre klynger, og lokale steinarter skal benyttes i overgangen til gangveiene som omkranser landskapet.

Målet er å skape en lokal eng der også insekter og fugler vil trives. Forhåpentligvis vil dette bli mer attraktivt for fugler enn de grønne takene i området hittil har vist seg å være, ifølge en studie fra NMBU.

Benker og solstoler

Hele det 280 kvadratmeter store området vil også bestå av lokal stein, både som en innramming av blomsterengen, men også nedfelt i gangtraseen rundt. Det er ikke lagt opp til at publikum skal bevege seg i blomsterengen. Derimot vil det bli utplassert benker og solstoler på begge sider.

Oslo kommune har vedtatt å bruke 103 millioner kroner på opparbeidelse av denne museumsutstikkeren. 12 millioner kroner er satt av til kunsten. Kulturbyråd Rina Mariann Hansen tror museumsutstikkeren blir et attraktivt uteområde rundt Munchmuseet.

– Her kan man rusle og se på livet. Det blir en opplevelse å være midt i byen omgitt av kunst, grønt og utsikt til fjorden. Jeg synes det er et fint poeng at det hentes opp lokal flora fra øyene våre. Ikke minst blir Tracey Emins skulptur en attraksjon i seg selv, hun er en av kunstnerne med størst gjennomslag i vår tid, sier kulturbyråden til Aftenposten.

Les også: Eufemias hage nominert til «Årets bygg»

Viktig med grønne omgivelser

– Sett i byutviklingssammenheng er det et stort behov for å ha naturelementer tett innpå seg. Det er ganske harde omgivelser i Bjørvika, derfor er det ekstra viktig å ha noe mykt og naturlig som en god kontrast. Spesielt for barn som bor i byen vil dette området bli attraktivt, uttalte landskapsarkitekt Johanna Gibbons til Aftenposten tidligere i år.

J & L Gibbons er et internasjonalt anerkjent kontor innen landskapsarkitektur. De har utviklet en rekke parker og andre uteområder i London og andre byer.