Endelig, en miljøvennlig kunstgressbane!

Endelig, en miljøvennlig kunstgressbane!

Kunstgressbane = miljøbombe? Ja, slik har det tradisjonelt vært. Men nå har Skjeberg Sportsklubb fått en splitter ny kunstgressbane uten bruk av gummigranulat.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Unisport

Gummigranulat på kunstgressbaner har lenge vært en hodepine både for fotballmiljøet og miljøvernmyndighetene. For én ting er at de små gummibitene legger seg i alle fotballstrømper, støvler og videre inn i vaskemaskinen – mye av gummien renner også ut av banen og ut i naturen. Finnes det en løsning som gjør at det er mulig å både spille fotball året rundt på kunstgress, samtidig som miljøet ikke får svi?

Fra gummi til mineral

Ja, heldigvis. På den nye kunstgressbanen til Skjeberg Sportsklubb i Viken er gummigranulatet byttet med et belagt mineral, og hele kunstgressystemet er 100 % resirkulerbart. Samtidig er dette det første såkalte fjerdegenerasjonssystemet (det nyeste kunstgressystemet) i verden som er godkjent med høyeste FIFA-sertifisering.

– Vi valgte bærekraft og miljø, uten å gå på bekostning av spillersikkerhet eller funksjonalitet. Vi er stolte over å være den første klubben som får på plass denne løsningen. Banen stod ferdig fredag forrige uke, og høster allerede mye skryt fra spillerne som sier de ikke kjenner forskjell på banene med gummigranulat og denne, sier styreleder i Skjeberg Sportsklubb Lars Ole Molteberg.

Bra nok for topp og bredde

Argumentene for å beholde tradisjonelle kunstgressbaner med gummigranulat, har lenge vært at miljøløsningene ikke møter kravene til fotballspillerne. Men Skjeberg Sportsklubbs miljøbane møter kravene til både topp- og breddefotball. Kunstgressystemet skal leveres til fotballklubber i OBOS-Ligaen, og skal legges på hjemmearenaen til Stjørdals-Blink som står klar om kort tid.

Skjeberg Sportsklubb er først ute med det nye systemet og har hensyntatt både spillerne i klubben og miljøet. Her fra venstre; Hans Arve Mathisen, Lars Ole Molteberg, Per Olaussen og prosjektleder hos Unisport, Marius Ulseth.
Skjeberg Sportsklubb er først ute med det nye systemet og har hensyntatt både spillerne i klubben og miljøet. Her fra venstre; Hans Arve Mathisen, Lars Ole Molteberg, Per Olaussen og prosjektleder hos Unisport, Marius Ulseth.

Det er Unisport som har utviklet kunstgressystemet, som de har kalt Saltex Legacy 35. Kunstgressystemet leveres med innfyllet Bioflex, som består av et belagt mineral. Banen har blant annet spesialsydde matter som gjør at innfyllet kan bevege seg naturlig. Samtidig har dette nyutviklede innfyllet såpass høy egenvekt at det blir liggende på banen, noe som bidrar til betydelig begrensning av utslipp.

Dette er en god nyhet til alle fotballforeldre:

– Alle som har unger som har spilt på gamle kunstgressbaner, vet hvor irriterende det er å plukke små gummibiter ut av strømper, støvler og vaskemaskin. Dette blir det nesten helt slutt på med disse nye banene. Du må nærmest sklitakle sidelengs med oppbrettede strømper, for å få med deg innfyllet hjem fra dette nye banedekket, sier Berge Lavik, daglig leder i Unisport Scandinavia.

Du kan  lese mer om den nye løsningen på nettsidene til Unisport.

Hva med fotballforbundet?

Lavik håper nå at Norges Fotballforbund får øynene opp for løsningen.

– Det hadde vært fantastisk om NFF ville blitt med på en fotballtrening på en av miljøbanene så snart det er forsvarlig å gjennomføre, for å se og høre spillernes tilbakemeldinger på banene, avslutter Lavik.

Unisport understreker at en viktig faktor for at banen skal fungere optimalt, er sammensetningen av systemets elementer. Det er både pad (støtdempende matte), gress og innfyll sammen som gir det ønskede resultatet.

LES OGSÅ: Naboklager gjør at barn må spille fotball i mørket