En opplevelse for livet

En opplevelse for livet

Tekst: Eva Alnes Holte

REPRESENTERER NORGE I YRKES-VM: Johanne Elida Kalager og Kristian Husum er i hardtrening foran Yrkes-VM i Shanghai til høsten. (Foto: Privat). 

Johanne Elida Kalager (20) fra Anleggsgartner Kalager AS og Kristian Husum (20) fra Anleggsgartnerfirmaet Strandman AS skal til Shanghai i oktober – for å representere Norge i Yrkes-VM.

Yrkes-VM, eller World Skills som er det internasjonale navnet, er en konkurranse for unge fagarbeidere, lærlinger og andre fagutdannede. 85 land deltar på konkurransen og det skal konkurreres i 63 ulike yrkesfag. 

Anleggsgartnerlaget

På det norske laget for anleggsgartnere deltar Johanne Elida Kalager og Kristian Husum. Det er Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget (SOA) som har hovedansvaret for uttak, veiledning og trening av de to. Johanne og Kristian har mye til felles; en brennende interesse for faget, begge er to tidligere SOA-lærlinger, begge bestod fagprøven med glans i 2021 og begge har gått ved Gjennestad videregående skole.

De er enige om at det er viktig at de kjenner hverandre godt fra før når de nå skal jobbe sammen som et lag.

– Jeg tror det er helt avgjørende, sier Johanne. – Vi samarbeider godt og er gode venner utenom treningene.

Hva betyr det for dere å delta i VM?

Kristian : – Det er stas å bli plukket ut til noe sånt i så stor skala. Det blir nok en opplevelse og reise vi aldri kommer til å glemme og som vi kan ha med oss for resten av livet. Konkurransen er knallhard så vi skal gi alt og være fornøyd med opplevelsene det gir. 

Hva slags oppgaver har dere trent mest på?

Johanne: – Vi har jobbet mye med små elementer. Til våren skal vi begynne å trene ute og sy dette sammen til større oppgaver.

Kristian:Vi er nødt til å trene på hele faget for vi vet ikke hva vi skal gjøre i konkurransen før dagen før. Nøyaktighet, samarbeid og effektivitet er viktig.

Anleggsgartnere Kjetil Sigurd Marius Schwoch (til venstre) og Nils Karjetta sørget for norsk gull i Yrkes-EM 2018. (Foto: Privat).

Hva det var som gjorde at dere valgte å ta utdannelse i anleggsgartnerfaget?

Johanne:Min far driver et anleggsgartnerfirma som jeg har fått lov til å jobbe i om sommeren. Det gjorde at interessen min for faget vokste. Å få være ute hele sommeren er veldig gøy, og det er deilig å kjenne på mestring og utfordring. 

Kristian: –Jeg har alltid likt å holde på ute i hagen og se alt som spirer og gror. Så jeg bestemte meg ganske tidlig at jeg ville gå på Gjennestad. Jeg var vært heldig som har hatt en god bedrift som Strandman å være lærling i, og har følt meg hjemme der under og etter læretiden. Strandman er med på reisen og skal være med til Shanghai i oktober.

Oppholdet i Kina varer i ti-tolv dager, med stor åpnings- og avslutningsseremoni hvis koronareglene tillater det. Kristian sier han håper på mange titalls tusen publikummere slik det vanligvis er.

Vi ønsker dem lykke til!