En messe verd
Fagfolk møtes på Park- og anleggsmessen

En messe verd

Spennende faglig program, flere utstillere enn noensinne – men få besøkende på Park- og anleggsmessen i går.

Tekst og foto: Eva Alnes Holte

Til tross for at messen hadde et svært variert produktspekter, var det ikke akkurat folksomt i hallene i går, for å si det sånn. De første vi møtte var en munter trio fra Lørenskog gravplass; Dennis Brodin, Reinaldo Steger og Bent Salmelid.

Fra venstre: Dennis Brodin, Reinaldo Steger og Bernt Salmelid.

– Vi er her først og fremst på grunn av det faglige programmet, men også for å se litt på hva som finnes av utstyr og maskiner som kunne passe i vår jobb, sier gravplassjef Bent Salmelid. Han ser fram til programpostene om jord og om batteridrift.

FRA ELEKTRO TIL PLANTER

Næringsrik og ugrasfritt

Litt lenger inn i hallen møter vi Erik Halstvedt på standen til Anleggsgartnermester Maskin og Utemijø AS som produserer Norgesjord. Halstvedt er «egentlig» en pensjonert sivilingenør, men trives best med å være i jobb.

Erik Halstvedt i Norgesjord.

Ivrig forteller han om den møysommelige Mattilsynet-godkjente prosessen med å lage råkompost av hageavfall uten å røpe ekstraingrediensene som skal til i de 17 forskjellige typene av jordblandinger de tilbyr. – Vi har jordtyper til alle behov og samtlige er er ugrasfrie, smiler han.

Vil skape jordrevolusjon basert på hageavfall

Yoghurtbegre og skinkepakninger

– Vi er veldig glad for hvert yoghurtbeger og hver skinkepakning du sorterer ut og sender til gjenvinning, hører vi på utstillingsplassen til Brødrene Dahl. Av plasten lager de miljøvennlige støyskjermer.

STØYSKJERM AV PLAST: Fra venstre: Daniel Trandum, Anders Eikenæs og Terje Moe.

Stille i skråningene

CF Maskin Stange viste frem sin robotgressklipper til bruk i bratt terreng. – Den brukes mest til vedlikehold, sier Olav Austlid og forteller at flere av robotgressklipperne gjør en stillferdig innsats i skråningene langs veiene eller jobber i vei på festningene ved Kongsvinger og Fredrikstad.

Fjernstyrte Robocut tar den tunge jobben opp bratte skråninger – og ned igjen.

Lærer Roar (bak) ved linjen for bygg og anlegg på Kuben videregående skole i Oslo tok med seg elevene på park- og anleggsmessen. Fra venstre foran: Oskar, Henrik, Theo, Linus, og Henrik.

Går for grønt: Oskar og Henrik har lyst til å bli anleggsgartnere.

SKOGENS MANN PÅ MESSA: Frank Brenn, administrerende direktør i Ariens har redskaper og utstyr for arborister.

GRAV24: Alf Bergin (til venstre) og Kjetil Grønnestad på jakt etter nyheter til nettmagasinet Grav24 som henvender seg til gravplassektoren og begravelsesbyråene.

Sykkelvaskeri: Viggo Slang triller en sykkel inn i Wintersteigers sykkelvaskeri.

STERK: Styreleder i Autoagri viser redskapsbærer.

Tørkeskap: Tørkeskapet fra Wintersteiger skal tørke bort alle bakterier på anleggsklærne.

TOMT: Garderoben kl 14 i går.