NORGES GRØNNE FAGSKOLE, VEA 100 ÅR

STUDENTEN OG STATSRÅDEN: Bernt Wankel (til venstre), studentenes representant i Vea-styret og finansminister Trygve Slagsvold. Wankel tar anleggsgartnerteknikerfaget på deltid og er ellers å finne i Oslo hvor han jobber i anleggsgartnerfirmaet Hageform.

En ettertraktet hundreåring

Publisert Sist oppdatert

«Veas» hundreårige historie startet blant annet fordi myndighetene ønsket mer bruk av grønnsaker og at folk skulle få en bedre utviklet skjønnhetssans. I dag er Statens hagebruksskole for kvinner blitt til Norges grønne fagskole og jubilanten kan smykke seg med flere studenter enn noensinne.

 Hagebruket er spesielt skikket til.å vekke kvinnenes interesse, het det da skolen ble stiftet i 1923. Målet var å stimulere til selvberging, ikke yrkesutdannelse. Vea ved Moelven ble valgt på grunn av den skrinne jorda der. Her skulle det læres å dyrke under vanskelige forhold, slik det kan være mange steder i landet.

 Forfatteren Åsta Holth fra Svullrya i Grue Finnskog var en av skolens aller første studenter. På 1940-tallet var også guttene velkomne til Vea.

ØNSKELISTE TIL STATSRÅDEN: – Vi ønsker oss enda flere fag og flere hybelplasser, sa styreleder Arid Stana Sørum, her flankert av til venstre rektor Stein Aarskog og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

 

I dag har Norges grønne fagskole, Vea 300 studenter fra hele landet og alle verdeshjørner. Gjennomsnittstudenten er 35 år. Det undervises i 16 fag, nesten alle er deltidsstudium med nettundervisning hjemmefra og skolesamlinger. Skolen ønsker seg flere fag, enda flere studenter og flere hybler til de som heltidsstuderer eller når studentene deltar på samlinger.

 

PENGESEKKEN : – Sandra Borch kunne dessverre ikke komme. Men som regel er jo folk fornøyde når Finansministeren kommer – det er jo jeg som sitter på penga, fleipet statsråd Vedum.

I sin gratulasjonstale kalte Vedum skolen for en spydspiss i yrkesfaglig utdanning. – Mange av de andre fagskolene sliter med å få søkere, dere er unntaket.

 

I jubileumsåret er det rekordstor søknad til Norges grønne fagskole.