Disse er nominert til Norsk Lyspris 2019

Disse er nominert til Norsk Lyspris 2019

Kaizersplass på Bryne, Lillestrøm skatepark og Ålgård torg er de tre nominerte i kategorien «Beste utendørsprosjekt».

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Rampline, Nanco Hogstad og Tore Fjeld

Organisasjonen Lyskultur deler hvert år ut Norsk Lyspris som er den gjeveste hedersbetegnelsen til lysdesignere og belysningsprodukter i Norge. Vinnerne kåres under Lysets Dag, 20. november på DOGA i Oslo.

Kaizersplass på Bryne.
Kaizersplass på Bryne.

Til ære for Kaizers Orchestra

På Bryne har Time kommune laget et eget torg til ære for stedets store stolthet, Kaizers Orchestra. Nå er Halvor Næss Belysningsdesigner AS nominert til Norsk Lyspris for belysningskonseptet på Kaizersplass.

Her spiller belysningen førstefiolin på en måte som man kanskje ikke er vant til i hierarkiet for planlegging av offentlig byrom. Plassen blir teatralsk behandlet med lys integrert i sittekanter, graffiti på veggen har fått presis effektbelysning.

Prosjektet er blant det mest spektakulære som er gjort innen utendørs belysning i Norge, for eksempel med noen spesialdesignede oljetønner som lyser i ulike farger. To av tønnene har en integrert, permanent røykmaskin.

Skatepark med interaktiv lysstyring

Lillestrøm skatepark åpnet i vår, og har fått et belysningsanlegg med interaktiv lysstyring. Betongflatene er badet i farget lys på kveldstid, samtidig som lystekniske anbefalinger er ivaretatt. Det er ÅF Lighting som har stått for lysdesignet.

Brukerne av Lillestrøm Skatepark kan selv bestemme fargen på lyset om kvelden.
Brukerne av Lillestrøm Skatepark kan selv bestemme fargen på lyset om kvelden.

Frem til klokken 23 kan brukerne selv styre lyset ved hjelp av noen store, intuitive knapper. I et anlegg der bevegelse og lek er i fokus, bygger belysningen opp under dette ved å være både interaktiv og dynamisk. Master og armaturer er likeledes utformet med en lekenhet, som gjør at de bidrar til å gjøre parken til et landemerke både i dag- og kveldstimene.

Skateparken er en del av Rådhusparken, og er første steg i en større parkplan for området ved rådhuset og Nitelva.

Les også: Byutviklingspris til hotell på Lillestrøm

Fra nedlagt til attraktivt

Ålgård torg hra blitt transformert fra et nedlagt industriområde til en attraktiv møteplass og tilbyr nå opplevelser og aktiviteter for alle aldersgrupper både dag og kveld.

Ålgård torg.
Ålgård torg.

Det er Zenisk AS som har stått for lysdesign, og prosjektet viser hvordan belysning er med å styrke de gode kvalitetene i ny byutvikling. Prosjektet har hatt gode medvirkningsprosesser fra barn og ungdom, næringsliv og eldreråd.

Høy kvalitet i arkitektur, kunst, lysforhold, materialvalg, farger og uterom spiller sammen. Den gamle lokstallen lå som en ruin, men er nå bygget opp på nytt og transformert til gourmetrestaurant.