Direkte fra jord til bord
MIDT I DET GRØNNE: Anette Skarstad er tredje generasjon bonde på gården hvor hun er vokst opp. Det var aldri noen problem å få seg sommerjobb.

Direkte fra jord til bord

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Daniel Westre Hansen

Etter pandemien og nå under krigen i Ukraina er ureist mat i vinden. Folk har sett at det er viktigere enn noensinne å produsere mat i landet vårt, sier Anette Skarstad som driver gartneri og gårdsbutikk i Kongsvinger. 

Hver sesong byr hun og familien Skarstad på blomster, bær, krydderurter, gårdsmat – og ikke minst; nærmere 100 ulike egenproduserte grønnsaksvarianter. Godsakene håndplukkes og høstes samme dag som de legges ut til salg på gårdsmarkedet – de har ikke reist med stort annet enn en trillebår før kunden kan ta dem med seg hjem. 

Knasende norske grønnsaker i norsk sesong – det er ikke mye som slår det, sier Anette. 

GRØNNE FINGRE: Pappa Lars steller blomstene med nennsom hånd. Han og kona Grete tok over driften etter hans foreldre Reidun og Nils. Anettes søster Linda styrer gårdsbutikken og kafeen sammen med Grete. 

McDonalds

Hun har overtatt driften etter foreldrene Lars og Grete som fremdeles jobber der – faren i veksthuset, moren i gårdsbutikken sammen med Anettes søster Linda. 

Skarstad har siden 2010 levert poteter til Findus som leverer dem videre som fries til McDonalds. I år skal hun produsere 1600 tonn til hamburgerkjeden.

Det er klart dette betyr mye for oss i form av forutsigbarhet for oss og for andre bønder, sier hun og forteller at det er norsk storfekjøtt, norsk kylling og norske poteter som serveres over disken hos McDonalds. Det blir ingen hamburgere uten den norske bonden.

Mye å være stolt av

Anette forteller at det er mye jobb med å holde potetplantene friske og knollene i hevd slik at hun får den avlingen hun trenger. 

– Jeg er stolt over at vi kan få frem slike poteter i Norge, sier hun.

Hun har mye å være stolt av. Anette tar oss med på en omvisning i veksthuset som bugner av blomster og – som hun sier – knasende gode grønnsaker. 

– Jeg er født inn i dette, sier Anette som er oppvokst på gården. Etter videregående hadde hun lyst til å gjøre noe annet. Ferden gikk til USA og Disney World før hun vendte hjem til gamlelandet og begynte på Gartnerskolen, jobbet for Findus og i Gartnerhallen. Så kom hun tilbake til det livet hun egentlig hadde sett for seg hele tiden – på Skarstad Gartneri & Gårdsmarked.