Det blomstrer i Åsta Holts hage, Leiråker, på Finnskogen

Det blomstrer i Åsta Holts hage, Leiråker, på Finnskogen

Vi skrev om Leiråker i siste utgave av Utemiljø. I dag besøkte vi hagen som står i full blomst, og deler noen bilder.

Om du vil ha en flott botanisk opplevelse i sommervarmen, anbefaler vi et besøk i denne fredelige og vakre hagen på Finnskogen.

Tekst: Øyvind Hammer
Foto: Øyvind Hammer

Fra hagebruksstudiet på VEA til Kongens fortjenestemedalje i gull

Åsta Holth (1904-1999) ble utdannet hagebruker fra Vea hagebruksskole. Hun gikk i den første klassen for kvinner i 1928. På det vesle småbruket Leiråker begynte derfor Åsta med dyrking av grønnsaker helt fra starten, og grønnsaksproduksjonen ga bidrag til hennes økonomiske inntekter gjennom en årrekke.

Drømmen var en prydhage, men tiden strakk ikke til. For i tillegg til sin kjærlighet for hagebruk, var Åsta forfatter, politisk engasjert og lærer.

Hun er født på Grue Finnskog og mye av hennes forfatterskap handler nettopp om hennes finske røtter, skogfinnenes innvandring til Finnskogen og livet de levde der fra 1600 tallet og frem til vår tid.

Åsta skrev flere skuespill for amatørteater og levde en periode av å skrive noveller for ukeblader, men hennes litterære gjennombrudd kom i 1955 med romanen Kornet og Freden. Det var den første boken i den første av hennes to triologier.

Åsta Holth var langt mer enn småbruker og forfatter av romaner, noveller og diktsamlinger. Hun arbeidet aktivt med husflid, først og fremst tekstil, og var lærer i håndarbeid på skoler i både Grue og Åsnes.

Det var Åsta som skapte Finnskogbunaden, etter omfattende gransking av gamle tekstiler i museer, og med lang tids kontakt med fagmiljøer i Finland. Finnskogbunaden finnes både som kvinne- og mannsbunad, og i kvinnebunadens første tid var det Åsta som også vevde mye av stoffet på sin vevstol.

Åsta mottok Kongens fortjenestemedalje i gull og ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av Finlands løves orden.

I dag kan du besøke Åsta Holts hage, Leiråker, på Grue Finnskog.

Leiråker var Åsta Holths småbruk, der hun hadde ku, griser og høner, og dyrket grønnsaker for salg.