Nye kurs og utdanninger på Vea

Den hemmelighetsfulle hagen

Publisert

 Interessert i gamle, vakre hager eller hageplantenes historie? Kunsthistoriker Ingeborg Sørheim og gartner Kjell Anders Lier deler av sin kunnskap på Norges grønne fagskole, Vea.

 Hagekunstens historie og Hageplantenes historie er to nye fag på Vea som begge tas på deltid over et år. Du kan ta begge emnene parallelt og velge om du vil være kursdeltaker eller student. Velger du kurs, er det ingen opptakskrav, det gjelder bare å være først til mølla!

 Felles søknadsfrist både som student eller kursdeltaker er 15. desember. Oppstart er uke fire neste år.

Utdanningen/kurset koster 5000,-. I tillegg kommer utgifter til undervisningsmateriell og ekskursjon. Alle praktiske opplysninger om samlinger og eskursjoner står på sidene til Hagekunstens historie og Hageplantenes historie. 

 HAGEKUNSTENS HISTORIE

I denne korte, studiepoenggivende utdanningen lærer du å gjenkjenne de ulike historiske periodene i et grøntanlegg, og å bruke kunsthistorien og historiske kilder som verktøy i tolkningen av historiske hager. 

Du blir kjent med hovedverkene i den norske hagekunsthistorien og lærer hvordan de henger sammen med utviklingen i Europa ellers.

Ingeborg Sørheim.

Målgruppe

Utdanningen er for deg som jobber direkte med historiske grøntanlegg, som gartner, anleggsgartner, kirkegårdsarbeider, på museum, eller også administrativt i kulturminneforvaltningen, parkavdeling eller tilsvarende i kommunene. 

Denne høyere fagutdanningen er på 10 studiepoeng og går over ett år, med syv fysiske samlinger à en til to dager og seks en-dagers asynkrone nettsamlinger. ( (Asynkron innebærer at du studerer når det passer for deg.)

Historiske gartnerfag

 Hagekunstens historie er en del av «moder-utdanningen» Historiske gartnerfag (HGF) på 60 studiepoeng. HGF er nå delt inn i mindre studiepoenggivende enheter, som alle står på egne ben med avsluttende oppgave og egen dokumentasjon på gjennomført løp. 

 For å kunne ta Hagekunstens historie og oppnå studiepoeng må du tas opp som student. Les mer om samlingene, opptakskravene her og søknadsprosessen her. 

HISTORISKE HAGEPLANTER

I denne korte, studiepoenggivende utdanningen, lærer du om den fascinerende historien til våre hageplanter: når ble de introdusert til landet og hvordan har de blitt brukt opp gjennom historien? 

Kjell Anders Lier.

Vi vil utforske emner som dyrking, formering, stiluttrykk, eldre hagelitteratur, relevant lovgivning og forskrifter, samt endringer i kulturlandskapet gjennom tidene. Denne utdanningen vil ta deg med på en spennende reise som få kjenner til. 

Målgruppe

Utdanningen er for deg som jobber direkte med historiske grøntanlegg, som gartner, anleggsgartner, kirkegårdsarbeider, på museum, eller også administrativt i kulturminneforvaltningen, parkavdeling eller tilsvarende i kommunene.

For å kunne ta Hageplantenes historie og oppnå studiepoeng må du tas opp som student. 

Synes du Hagekunstens eller/og Hageplantenes historie høres spennende ut? I såfall – klikk  deg inn på de respektive sidene og søk. Husk å laste opp dokumentasjonen som bekrefter at du oppfyller ett av opptakskravene over.