Varsko fra steinindustrien

Risikoen med å sette opp en mur uten å kunne oppfylle byggherrens krav er for stor i forhold til gevinsten, skriver John Kåre Sundfør, daglig leder i Sundfør Naturstein AS.

De beste har gitt seg

Publisert Sist oppdatert

 Vi er nå kommet dit at de beste steinmurerne i landet har gitt seg. Dette er maskinførere med unik fagkunnskap på å mure natursteinsmurer med gravemaskin. 

Risikoen med å sette opp en mur uten å kunne oppfylle byggherrens krav er for stor i forhold til gevinsten. Dette er fagfolk med stolthet til faget som vi ikke burde miste. Mange beskrivelser idag er utformet slik at entreprenøren prøver å få forhandlet frem å bruke for eksempel  Recon betongblokker i stedet for natursteinsmur på grunn av problemstillingene i beskrivelsen. Med tanke på miljøet er dette et dårlig alternativ når vi vet hva betong gjør med miljøet i forhold til naturstein.

Jeg har derimot full forståelse for kontrolløren til byggherre kontrollerer at det som står i beskrivelsen blir levert. 

Det er i prosjekteringsfasen dette må tas. Konsulentfirmaet som skal prosjektere f.eks en veistrekning må tenke miljø foran estetikk. Der du kjører i f.eks 80 km/t er det ingen som legger merke til fugestørrelsen på muren du passerer, så lenge muren er riktig dimensjonert.

Litt synd at dette er tema i et land med lange tradisjoner på steinmuring og å utnytte en ressurs vi burde ha nok av.

John Kåre Sundfør, Karmøy Naturstein as