Dårligere salg av nullutslippsmaskiner
BEKYMRET:  – Økte kostnader og lavere tilskudd til infrastrukturprosjekter kan bremse den positive utviklingen av nullutslippsmaskiner som var i gang, sier administrerende direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes forening. (Foto: MGF)

Dårligere salg av nullutslippsmaskiner

Utviklingen av nullutslipsmaskiner har vært svakere enn vi forventet. Vi ser at den globale utviklingen har påvirket leveransetidene og til dels interessen for nullutslippsteknologien, sier administrerende direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes forening. 

Maskingrossisternes forening (MGF) er en landsdekkende medlemsorganisasjon. Salget av anleggsmaskiner lå foran 2021-tallene de første tre kvartalene, men i fjerde kvartal hadde det en tilbakegang på 13 prosent. For hele 2022 endte salget på 4508 maskiner mot 4503 i 2021. 

Fra 2022 begynte MGF-medlemmene også å rapportere inn antall solgte nullutslippsmaskiner. Her har den siste tids utvikling vært svakere enn forventet, heter det i en pressemelding fra MGF. 

– Det er en bekymring at økte kostnader og reduserte tilskudd til infrastrukturprosjekter som har vært drivende for innføring av nullutslippsteknolgien, vil være med å bremse den positive utviklingen som var i gang, sier Lindberg Grøstad. – En større reduksjon av igangsettelse av store prosjekter innenfor bygg og anlegg vil få innvirkning på nysalg og sysselsettingen i bransjen.