Bøkeskogen i Larvik blir internasjonal turistattraksjon

Bøkeskogen i Larvik blir internasjonal turistattraksjon

Tekst: Eva Holte Foto: Agnar Lavik

Foto: Agnar Lavik

Norge kommer som nummer to i  Lonely Planets liste over steder man bør besøke neste år. Bøkeskogen i Larvik trekkes spesielt frem av det internasjonale reisebokforlaget.  

Øverst troner Cook Islands midt mellom New Zealand og Hawai. Kritthvite strender, blå laguner og blått hav gjør Cook Islands til et øyparadis. 

Mette-Marit: – Må gå søndagstur 

– Det er vanskelig å komme utenom Norge, skriver Lonely Planets og hyller vår spektakulære natur med høye fjell, dype fjorder, kystripe og vakre vinterlandskap.  

Men hvorfor er nordmenn så lykkelige, spør reisebokforlaget, ifølge Cable News Network (CNN) som har tatt en sniktitt på «Lonely Planet’s Best in Travel 2022«. 

Kronprinsesse Mette-Marit svarer: – Vi elsker å være ute i naturen. Hvis du er norsk og hjemme på en søndag, tar du deg gjerne en tur i skogen. Noe annet er ikke helt bra. 

Verdens nordligste bøkeskog 

Lonely Planet anbefaler en tur i verdens nordligste bøkeskog. Den finner du i Larvik og den ble skjenket i 1884 av godseier Treschow til byens befolkning. I 1980 ble den vernet etter daværende Naturvernloven som landskapsområdet. Biologisk klassifiseres skogen som smylebøkeskog.  

Ellen Larsen, daglig leder i Visit Vestfold, sier hun synes det er fantastisk gøy at Lonely Planet retter blikket mot bøkeskogen i Larvik som sted å besøke i Norge: 

– Dette er en naturperle av de sjeldne og et fantastisk rekreasjonsområde. Med sine 300 mål troner den majestetisk på toppen av Larvik by, og strekker seg oppover langs Farrisvannet som en nydelig langstrakt naturperle, med gangstier og turløyper. Bynært og tilgjengelig, ligger den der, verdens nordligste offentlige bøkeskog. Hos oss er det kort vei mellom tursko og byliv. Dette er kvaliteter vi som bor her setter umåtelig stor pris på. Vi trenger ikke reise langt til fjells for å få fantastiske naturopplevelser, vi har dem her, tett på. Vi har troen på at dette er kvaliteter med stort reiselivspotensial, en tro som i aller høyeste grad forsterkes av Lonely Planets anerkjennelse. 

Lonely Planets 10 på topp:  

  1. Cook Islands 
  2. Norway
  3. Mauritius
  4. Belize
  5. Slovenia
  6. Anguilla
  7. Oman
  8. Nepal
  9. Malawi
  10. Egypt

Lonely Planet Publications er et forlag som gir ut reisehåndbøker om land og byer i hele verden. Deres reisehåndbøker brukes mye av backpackere. Til og med 2004, hadde forlaget publisert rundt 650 titler om 118 land med et årlig salg på cirka 6 millioner guidebøker