Blomster og planter merkes med Nyt Norge

Blomster og planter merkes med Nyt Norge

Omtrent halvparten av alle planter som selges i Norge er produsert her, og disse vil nå merkes gjennom Nyt Norge-ordningen. Velger du norske planter og blomster hjelper du bransjen til å klare seg gjennom krisen vi nå er inne i.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Norsk Gartnerforbund

Fredag 3. april kjøpte Landbruks- og matminister Olaug Bollestad de første bukettene av tulipaner med Nyt Norge-merket. Ministeren la stor vekt på hvor mye blomster betyr for henne privat, og hvor viktig det er at forbrukerne er bevisste på å spre glede med blomster og planter nå i en vanskelig tid – og at de også styrker norsk produksjon ved å spørre etter norske varer.

– Jeg er stolt av de norske gartnerne og det de produserer av flotte blomster og planter, nå får vi ta del i Nyt Norge  som synliggjør kvaliteten, forteller Katrine Røed Meberg, generalsekretær i Norsk Gartnerforbund.

Katrine Røed Meberg, generalsekretær i Norsk Gartnerforbund.

Blomster og planteskolevarer

Tidligere har Nyt Norge-merket vært å finne på norskproduserte grønnsaker og spiselige varer, men skal altså nå komme på blomster og planter produsert av norske gartnere.

– Jeg ser frem til at merket tas i bruk på stadig flere planter og håper denne muligheten bidrar til at forbrukeren blir mer bevist på å velge norske blomster og planter.

Merkingen vil gjelde både sommerblomster, stueplanter, snittblomster, busker, trær, stauder og ferdigplen.

Redder norske arbeidsplasser
Norsk Gartnerforbund er næringsorganisasjonen for norske grøntprodusenter, og har derfor sammen med stiftelsen Matmerk vært med på arbeidet frem mot lanseringen av Nyt Norge for blomster og planter.

– Det er viktig å være bevisst på hvor plantene vi kjøper kommer fra. Velger du norske planter og blomster, vil du på kort sikt være med å sikre at bransjen greier seg krisen vi nå er inne i. På lang sikt sikrer du at norske produsenter kan fortsette sitt arbeid for å produsere verdens reneste og flotteste planter, sier Nina Sundquist, administrerende direktør i Matmerk, i en pressemelding.

Ved norske planteskoler produserer blant annet busker og trær tilpasset norsk klima.

Kravene til merking er omtrent de samme som for matvarer, veksttid i Norge, pakket i Norge og fra produsenter som kan dokumentere at de følger strenge norske regler.

– For oss er det alltid viktig at verdiskapingen ligger igjen i Norge, og det er ikke minst viktig i en næring i sterk konkurranse med import. Velger du Nyt Norge, så bidrar du til arbeidsplasser over hele Norge, sier Sundqvist.

Veldig mye av potteplanter og sommerblomster som selges i Norge, er produsert i norske gartnerier.

Bra for norske forhold

Som forbruker bør du spørre etter norske blomster og planter først og fremst fordi disse er produsert for norsk klima. Det betyr at planten har hatt «barndommen» sin i de samme klimatiske forhold som den skal leve i senere. Jevn omsetning av norske planter gir gartnerne mulighet for å prøve ut nye sorter, samtidig som de tar vare på norsk plantekulturarv.

Norsk planteproduksjon bruker også lite sprøytemidler men heller biologiske bekjempingsmetoder. Kort transportvei er dessuten bra for både plantene og miljøet.

LES OGSÅ: Vi trenger flere grøntområder