Beriker eller ødelegger naturopplevelsen?

Beriker eller ødelegger naturopplevelsen?

Tekst: Eva Alnes Holte

Benken studentene laget av bjørk og or står i Sørlimyra utenfor Oslo og var ifølge Torgrim Eggen klarert med Bymiljøetaten. (Foto: Torgrim Eggen)

Hver vår går studentene på institutt for produktdesign ved OsloMet Storbyuniversitet ut i skogen for å bygge av trær som vinden eller beveren har felt. I år lagde de sitteredskaper av bjørk og or fra området. Ikke alle satte pris på det og en av benkene ble tagget ned. 

Universitetslektor Torgrim Eggen forteller at da han ruslet hjemover fra Sørlimyra utenfor byen påbyggedagen, møtte han to turgåere som ikke var positive til prosjektet. – De mente det er et problem med alle «idiotene som tar seg til rette i marka».

Illustrasjonsbilde. (Foto: Torgrim Eggen)

Eggen prøvde å forklare opplegget, men de vendte det døve øret til. Nå iler han studentene og prosjektet til unnsetning i Utemiljønytt: 

Rått treverk og tørre treplugger

– Konseptet er at vi finner et område i skog med fortrinnsvis vindfelte trær, altså trær som er blåst over ende for ett år eller kortere tid siden, som utgangspunkt for bygging av trekonstruksjoner. Studentene bygger noe de har tenkt ut på forhånd eller noe som blir til på stedet når vi ser hva materialene har å by på. Gjenstandene skal bli stabile ved bare bruk av treplugger som sammenføyning. Når vi kombinerer rått treverk med tørre plugger blir dette nokså stabilt da pluggene sveller litt av å komme ut i uteklima og i kontakt med det fuktige treet.

Eggen sier at det ikke skal ligge igjen noe som ikke raskt brytes naturlig ned og blir til jord der de har vært på ferde. 

– Vi går varsomt frem

– Vi klarerer selvfølgelig med de som eier grunnen på forhånd. Prosjektet ved Sørlimyra var klarert med Bymiljøetaten i Oslo. Vi skjønner også at det er ulike meninger om hva som er fint eller hva som er greit å gjøre i marka. Dette området er fantastisk og noe vi skal ta godt vare på. Vi har til hensikt å gå varsomt frem og ta godt vare på all natur.

Opptatt av sporløs ferdsel

 Utemiljønytt fant saken på Facebook. Vedkommende som omtalte taggingen forteller at hun har snakket med «sprittusjmannen» som sier han er opptatt av sporløs ferdsel i et område som brukes av veldig mange. 

Torgrim Eggen håper at benkene skal være til glede for dem som bruker marka og kanskje fører til at flere tar seg en skogstur når de slipper å sitte på bakken. 

– Friske trær som felles, bål som brennes på nye steder, søppel som ligger igjen og skriblerier i skauen er ikke vår stil, sier han.