Frokostprat med Bent Salmelid

God morgen?
– Lørenskog kommune skal ha ros for å være innovative og våge å tenke nytt, sier gravplassjef Bent Salmelid.

Bent Salmelid - steller 1100 graver

– Våren kom sent i år. Det betyr at en jobb som vanligvis tar seks uker nå må unnagjøres på to. Det er bare å stå på. Men morgenen er god, ikke minst på grunn av en god nyhet fra kommunen, melder driftssjefen på Lørenskog gravplass.

Tekst og foto: Eva Alnes Holte

Lørenskog kommune har gitt klarsignal til å lage urnevegg med plass til 1100 urner på gravplassen. Dette har Bent Salmelid ønsket lenge både fordi det har vært etterspurt og fordi det er plassbesparende. Neste punkt på ønskelista er at det blir tillatt med askespredning på gravplassen. Han er veldig fornøyd med Lørenskog kommune:
– De skal ha stor ros for å være innovative og våge å tenke nytt, sier han og nevner som eksempel minnelunden opp mot skogen som fungerer som en del av et turområde.

Ny minnelund.

Det er tidlig på morgenen da vi ringer og Salmelid er allerede i gang med å organisere dagens arbeid. Frokosten ble fortært før sju; kaffe og en tallerken med havregryn. Salmelid spiser det samme hver morgen og mener det er lurt:
– Havregryn metter skikkelig så da blir jeg ikke sulten igjen før lunsjen halv tolv.
Nå skal plenen klippes og blomster plantes og vannes.
Med andre ord mer enn nok å gjøre på den 35 dekar store gravplassen.
– Siste frostnatt var to dager før 17. mai så vi er kommet veldig sent i gang.

Lørenskog gravplass er den eneste i Lørenskog – en kommune med 45 000 innbyggere. Salmelids stab består av fem fast ansatte, i sommerferiene får de hjelp av skoleelever, studenter og en pensjonist.
– Da må vi være tolv for å få gjort alt vi skal. I tillegg til bedene på fellesområdene har vi stelleoppdrag på over 1100 graver.

Salmelid forteller at det aldri er vanskelig å få tak i sommerhjelp. – Noen har vært her i ti somre. Det er en populær jobb, folk trives og synes det er hyggelig å gjøre det pent på gravplassen. Ikke minst er det fint å merke at de pårørende setter pris på det vi gjør.

Egne planter.