Bekjempelse av ugress med ulike «våpen»

Bekjempelse av ugress med ulike «våpen»

Vi har sett nærmere på tre måter å bli kvitt ugress mellom belegningsstein og heller. For å bruke sammenligningen med våpen: her er «pistolen», «maskingeværet» og «stridsvognen». Alle har sine fordeler og ulemper.

Tekst: Tore Fjeld Foto: Tore Fjeld og leverandørene

Det er nesten umulig å unngå ugress mellom belegningsstein. De aller fleste ønsker å bli kvitt det. Det enkleste er naturligvis å rive det opp med fingene, men på store områder er det ikke aktuelt. Sprøyting fungerer ikke så godt heller, da det vil etterlate gult/brunt ugress som uansett må fjernes. Det samme gjelder andre «kjerringråd» som eddik, salt og kokende vann.

Høytrykksspyler kan fungere, problemet er at det vil sprute jord, ugress og sand «veggimellom» og blir mye jobb å rydde opp etterpå.

Når det ser slik ut, er det faktisk bare morsomt å sette i gang!

Nei, skal vi bli kvitt ugresset på 10, 100 eller 1000 kvadratmeter, må vi ha noe utstyr. Det finnes mye å velge i, men vi har sett på 3 produkter med ulikt «kaliber».

Les også: Verdens første batteridrevne flishugger

PISTOLEN

Har du bare et lite område du skal rense for ugress, har Fiskars to egnede redskaper som de kaller henholdsvis rensejern og rensekost. Det er ikke akkurat en quick-fix-løsning, men du slipper i hvert fall å bøye deg. Begge redskapene kan festes til et Fiskars QuickFit skaft, slik at du slipper å kjøpe flere skaft.

Stålbørstene river opp ugresset effektivt. Men regn med å måtte skifte ut dette hodet etter 3-5 timers bruk. Da er børsten slitt ut og gir liten effekt.

Med disse redskapene kan du mekanisk fjerne ugress og jord som har satt seg i fugene. Når du er ferdig med jobben, anbefales å koste ny fugesand ned i fugene, da tar det i hvert fall litt lenger tid før ugresset kommer igjen.

MASKINGEVÆRET

Ugress mellom belegningsstein er et velkjent problem, så naturligvis finnes det maskiner som kan løse problemet. En av de mest hendige løsningene vi har sett, som også kan brukes på små/trange områder, er EasyMaxx ugressfjerner. Dette er rett og slett en motorisert børste som er spesiallaget for det ene formålet: Fjerne ugress i fuger mellom heller og belegningsstein.

Det følger med to børster, en i nylon og en i stål, som naturligvis kan skiftes når de blir slitt. Alt du trenger er tilgang til strøm, så er det bare å sette i gang. Du er nok ikke kvitt ugresset for alltid, men det er vesentlig mindre slitsomt å bruke en EasyMaxx enn å fjerne ugresset uten motorkraft. Hvis du i tillegg re-fuger med fugesand, holder du ugresset unna en stund. Ulempen er naturligvis dersom det er dype røtter du ikke får drept, da vil det vokse til igjen ganske fort.

STRIDSVOGNEN

Heatweed i bruk ved Telenors hovedkvarter på Fornebu.

Dersom fjerning av ugress mellom belegningsstein er en stor del av din arbeidshverdag, vil du elske å få en maskin fra Heatweed. Den finnes i ulike størrelser, den du kan se på bildet er den lette og kompakte Heatweed Mini 2.1.

Ugress-lansen fra Heatweed sender ut varmt vann med godt trykk. Da dør og forsvinner ugresset. Helt uten kjemikalier.

Prinsippet til Heatweed er at ugress blir fjernet ved hjelp av kokende vann. Plantene dør umiddelbart, og røttene svekkes ved hver behandling. I motsetning til når man bruker en høyttrykksspyler er trykket lavt under behandlingen, slik at du kan jobbe tett inntil blomsterbed og fasader uten at de tar skade. Du kan også bruke den på grus eller kunstgress.

For å komme til på vanskelig tilgjengelige steder, brukes en håndlanse. Mini-modellen har en vanntank på 500 liter, men kan også kobles rett på vannuttak. Vannforbruket er 7 liter pr minutt i bruk.

Heatweed Mini 2.1 er den minste ugress-krigeren fra sin produsent, men en imponerende maskin er det!

Mini-modellen får plass i en heis og kan for eksempel brukes på en takterrasse, og den fungerer også utmerket til å fjerne alger og mose. Det brukes ingen kjemikalier i renseprosessen, og maskinen er tilpasset bruk av Aspen biodiesel.