Arbeidsledige nordmenn redder tomatsesongen

Arbeidsledige nordmenn redder tomatsesongen

Arbeidsledige, men arbeidsvillige nordmenn ble redningen da korona-krisen og stengte grenser hindret utenlandske sesongarbeidere i å komme på jobb i tomatgartneriet. 

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Hanasand gartneri i Rogaland fryktet at tomatavlingen ville råtne i drivhuset da flere av de faste sesongarbeiderne ble sittende fast i hjemlandet på grunn av korona-krisen. Men så viste det seg at det fantes norske arbeidsfolk som mer enn gjerne gjorde jobben. Det er VG som skriver om denne glad-nyheten fra Norges nest største tomatprodusent.

Fra bil til tomater

Tomater er som andre bær, de må plukkes når de er modne, det går ikke an å vente til krisen er over. Siden midten av 1990-tallet har Hanasand gartneri utelukkende brukt utenlandsk arbeidskraft fra Øst-Europa til å gjøre denne viktige, men også ganske krevende jobben.

Etter at tomatbonde Stig Jakob Hanasand gikk ut og søkte etter folk som ville jobbe som tomatplukkere, fikk han inn rundt 50 søknader fra nordmenn på jakt etter ny jobb. Flere av disse er nå i gang, blant annet en tidligere bilselger og en permittert barnehageassistent. Disse har gjort at sesongen nå er reddet og det vil bli norske tomater å få kjøpt i butikkene også i tiden fremover.

Og sjefen skryter av sine nye ansatte:
– De som har begynt å jobbe her har en innstilling til det å jobbe i landbruket som jeg ikke trodde var der lenger hos mange. Ikke alle passer til å jobbe i et veksthus. Arbeidet er i liten grad variert, og man må stå hele dagen. Lønnsnivået er heller ikke det høyeste. Men de norske er flinke og pliktoppfyllende, sier Hanasand til VG.

LES OGSÅ: Rekordmange vil studere på Norges grønne fagskole Vea

Fikk 250 søkere

Tidligere i vår opplevde anleggsgartner Steen & Lund i Lier samme utfordringen som tomatbonden i Rogaland, nemlig mangel på arbeidsfolk. Men dette løste seg veldig fint etter annonsering på Finn.no og omtaler i flere medier.

Hele 250 personer søkte jobb, og 40 ble ansatt, sier organisasjonssjef Svein Erik Bjerkrheim hos Steen & Lund til NAML-nytt. Det var alt fra flyvertinner, dørvakter, maskinførere og bønder i søknadsbunken. Flere av de nyansatte kommer til å bli tilbudt fast jobb etterhvert.